Radio Student Najavljuje:
Naslovna > RS Mashup > USKOK u Kutini
Foto: Mreža TV
Foto: Mreža TV

USKOK u Kutini

Kutinskom gradonačelniku Zlatku Babiću i njegovim suosumnjičenicima USKOK je nakon ispitivanja donio riješenje o pokretanju istrage te je predložio određivanje istražnog zatvora. USKOK je donio rješenje zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela podmićivanja zastupnika i trgovanja utjecajem. Odvjetnica Zlatka Babića prokomentirala je za Media servis prijedlog USKOKa o određivanju istražnog zatvora.

 

Piše: Gabriela Macukić

 

„Ovisno o tome iza kojih argumenata će USKOK tražiti određivanje istražnog zatvora takav će biti i naš odgovor na ono što oni predlažu. Ne smatram da bi tu bilo osnova za bilo što. Ukoliko bude određen istražni zatvor poduzet ćemo sve pravne radnje koje nam zakon daje. “

 

Uz Zlatka Babića suosumnjičeni su donedavni predsjednik kutinskog Gradskog vijeća Davor Kljakić, nezavisni vijećnik Dražen Kinderman te Darko Kolsek. O njihovom će pritvaranju tijekom dana odlučivati sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda.

 

Gradonačelnika se tereti da je u razdoblju od studenog 2019. Do travnja 2020. U zamjenu za glas za donošenje proračuna, odnosno izmjenu i dopunu proračuna ponudio nezavisnom zatupniku Draženu Kindermanu zaposlenje njegovog sina u tvrtki EKO Moslavina. Nakon izvršenog glasovanja gradonačelnik Babić je zatražio od predjsednika kutinskog gradskog vijeća da kod direktorice EKO Moslavine Adrijane Cvrtile osigura zapošlavanje Kindermanova sina kao i povećanje plaće za Koloseka.

 

Babića se još tereti kako je od veljače 2020. Do 30. Travnja 2020. godine od Kljakića zatražio da kod cvrtile osigura zaposlenje i produljenje radnog odnosa u EKO Moslavini članovima obitelji, što je i Kljakić učinio. Također je od lipnja 2019. do lipnja 2020. u Kutini naložio Cvrtili zapošljavanje poznanika i obitelji na položaje za koje nisu bili kvalificirani ili radna mjesta koja nisu bila prethodno sistematizirana.

 

Nadodajmo kako je Babića i Kljakića USKOKu prijavila Adrijana Cvrtila koja nije bila dostupna za komentar uhićenja.