Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Kolumne > Interview > VIDEO: Osvetnici životinja – ‘Levijatan’
levijata

VIDEO: Osvetnici životinja – ‘Levijatan’

Snažni i istetovirani, oni su zaštitnici životinja kakve još niste vidjeli. Kad policija zakaže, ovi momci uzimaju pravdu u svoje ruke i na svoj način staju na kraj zlostavljačima. Njihov simbol je bokser s kandžama, njihovo ime je Levijatan.

 

Skupina djeluje na području susjedne nam Srbije, a medijske stupce Levijatan je počeo puniti nakon objave fotografije na kojoj poziraju sa skijaškim maskama na glavama. Uz sliku je stajala jasna poruka – “NE DIRAJ ŽIVOTINJE, NAĆI ĆEMO TE.” Od tad njihovu facebook stranicu prati preko 55 tisuća ljudi, a na njoj redovito objavljuju slike brutalno pretučenih pasa i mačaka kako bi skrenuli pozornost na nasilje nad životinjama. Polako, ali sigurno, njihove prisutnosti postaju svjesni i sami zlostavljači.

 

Novinari su ih nastojali povezati s navijačkim i kriminalnim skupinama, no članovi Levijatana za sebe kažu da su zdravi i normalni momci koji društvo nastoje očistiti od bolesnika. Unatoč opasnom izgledu, nasilje nije ono čemu teže. Kako sam osnivač pokreta, Pavle Bihali, sa polusmješkom kaže – “Postoje različite vrste edukacije kojima mi pribegavamo, a ne mora da su nužno nasilje. Opisali bi se kao pokret koji edukuje ljude.” Uz edukaciju, Levijatan je na sebe preuzeo i veće misije, poput gašenja notornog azila za pse u Vršcu. Očajni uvjeti unutar tog azila pse su dovele čak do kanibalizma.

 

Na naš upit za intervju, Bihali nam je odgovorio da zbog loših iskustava koje su dosad imali s pisanim medijma pristaje samo na video razgovor. Poslali smo pitanja, Levijatan je odgovorio, a čitavu snimku pogledajte na linku ispod.

 

 

Autor: Robert Salčić