Radio Student Najavljuje:
Naslovna > RS Mashup > Više zelenila, manje betona
Nevio Smajić
Nevio Smajić

Više zelenila, manje betona

Održana je novinarska konferencija povodom sadnje drvoreda u Martićevoj ulici u Zagrebu. Drvored od 10 stabala medvjeđe lijeske posađen je u suradnji aktivista iz Greenpeacea i inicijative 1POSTOZAGRAD. 

 

Piše: Anamaria Soče

 

„Platforma 1POSTOZAGRAD već nekoliko godina pred tijelima mjesne samouprave zagovara da se u prostoru koji je urbanistički predviđen za sadnju drvoreda posadi drvored, nažalost do toga nije došlo od strane grada pa smo bili prisiljeni pronaći nego drugo rješenje“ objasnio je Saša Šimpraga iz platforme 1POSTOZAGRAD i zahvalio se Greenpeaceu Hrvatska na akciji koja promovira sadnju drvoreda.

 

Šimpraga je istaknuo kako im je cilj stvaranje mikropolitika koje ciljaju prema sustavnom ozelenjivanju Grada Zagreba te bi se trebalo posaditi najmanje 40 drvoreda u ulicama koje imaju predviđene zelene pojaseve za sadnju drvoreda, ali i u ulicama koje bi ih trebale imati. Kao primjer je istaknuo promenadu od HNK do Zrinjevca u sklopu pretvaranja tog prostora u pješačku zonu.

 

Ivan Gregov, aktivist Greenpeace Hrvatska i voditelj kampanje #ZazeleniGrad, komentirao je da žele ukazati na važnost zelenih površina u gradovima. Istaknuo je da su one važne u krizama, što se moglo primijetiti u korona krizi kada se sve više pojedinaca okrenulo zelenim površinama.