Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Kultura > Vrhunski jazz i afro-rock groove na 11. Zagreb Jazz Festivalu!
jazzg_FB_event_1920x1080

Vrhunski jazz i afro-rock groove na 11. Zagreb Jazz Festivalu!

Nakon kratke pauze od 2014. godine, u Zagreb se u velikom stilu vraća Zagreb Jazz Festival (Jazzg). Ovogodišnje, 11. izdanje Festivala, u Zagreb dovodi najbolje od recentnog svjetskog jazza, ali i dašak afro-rock groovea s Malija. 

 

U Tvornici kulture 17.  studenoga, u 21 sat, nastupa Bassekou Kouyate & Ngoni Ba.

 

 

Bassekou je prozvan ‘afričkom inačicom Jimija Hendrixa’, zovu ga inovatorom, ali istovremeno i čuvarem tradicije. Virtuoz na ngoniju, tradicionalnom afričkom žičanom instrumentu, sličnom lutnji, izvodi hipnotičnu glazbu zvanu bambara koja dolazi iz regije oko Segua i po opisu je najbliža bluesu. Glazba je za njega platforma gdje izražava svoje stavove o društvu, humanosti, da ukaže na korupciju, potjera negativnosti… Bassekou Kouyate, bio je nominiran za Grammy i ima nekoliko BBC-jevih nagrada i suradnji s kremom svjetske glazbe (Youssou N‘Dour, Ali Farka Toure, Bela Fleck, The Kronos Quartet, Taj Mahal, Damon Albarn).

 

Vijay Iyer & Wadada Leo Smith nastupaju 22. studenoga u Muzičkoj akademiji, u dvorani Blagoje Bersa.

 


 

Vijay Iyer je slavni američki glazbenik indijskog porijekla koji je diplomirao i matematiku i fiziku na Sveučilištu Yale. Doktorirao je tehnologiju i umjetnost na sveučilištu Kalifornija, dobitnik je ugledne nagrade MacArthur “Genius” i redovni je professor na Harvardu. Proglašen je jednim od 50 najutjecajnijihIndijaca na svijetu.
2018. je proglašen najboljim jazz pijanistom na svijetu i umjetnikom godine u Americi, a u Zagrebu nastupa 22.11. u detu s legendarnim trubačem Leom Wadada Smithom, jednim od najcjenjenijih kreativnih umjetnika našeg doba zbog sviranja i svojih skladbi.

 

Aaron Diehl Trio nastupaju 24. studenog u dvorani Blagoje Bersa na MAZ-u.

 


 

Pijanista Aarona Diehla smatraju jednim od najboljih interpreta “Velike američke pjesmarice” – izvodio je skladbe Georgea Gershwina s newyorškom i losangeleskom filharmonijom, surađivao s legendarnim glazbenicima od Bennyja Golsona do Philipa Glassa. New York Times ga opisuje kao pametnog mladog pijanista istančana ukusa koji drži do tradicije jazza, a njegove izvedbe proglašava melodično preciznima, harmonijski znalačkima i elegantno suzdržanima.

 

Omer Avital i njegov kvintet Qantar nastupaju 25. studenog u dvorani Blagoje Bersa na MAZ-u.

 


 

Među mnogim  novim talentiranim izraelskim glazbenicima na svjetskoj jazz sceni, kontrabasist i skladatelj Omer Avital se izdvaja od ostalih. Izraelski glazbenik od 1992. živi u New Yorku, nazivaju ga izraelskim Charlesom Mingusom. Omer Avital, “avatar glazbenog multirječnika” svirao je već u Hrvatskoj s velikanima Joshuom Redmanom i Anat Cohen. Na njegovom  glazbenom putovanju provest će nas kroz sve ono što ga inspirira – od hardcore jazza, izraelske baštine, sjevernoafričkih ritmova i bliskoistočnih skala. Zagreb Jazz Festival ove godine obilježava 15 godina postojanja. Osnovan je 2005., a u ovih 15 godina u Zagreb doveo je ne samo najbolje jazz glazbenike  već i ikone glazbe 20. stoljeća (Sonny Rollins, Ornette Coleman, Wayne Shorter).

 

Ulaznice u prodaji na prodajnim mjestima Eventima i online na www.eventim.hr

 

Pratite 11. Zagreb Jazz Festival na njihovom službenom webu ili facebooku ili instagramu ili twitteru.