Radio Student Najavljuje:
Naslovna > RS Mashup > Zagreb u velikim dugovima
5. sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba

Zagreb u velikim dugovima

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević na sjednici Gradske skupštine prvi je put objavio ukupni dug Grada Zagreba. Iznos konsolidiranog duga vrti se u iznosu od 8,2 milijarde kuna što je približno jednak iznos svih godišnjih gradskih prihoda. Drugim riječima Zagreb je zadužen za 100 posto svog proračuna, a smio bi biti po zakonu maksimalno 20 posto, prenosi N1.

 

Piše: Maristela Baričević

 

-          Dug se odnosi samo na dugove financijskim institucijama i državi, a od ukupnog iznosa najveći dio duga je Zagrebačkog holdinga, 4,9 milijuna. Dug grada je 2,4 milijarde kuna, a 0,9 milijardi kuna je dug ZET-a. Zagreb je trošio više nego što je imao u proračunu – počeo je nabrajati gradonačelnik Tomašević te dodao da neplaćene obveze grada iznose još 860 milijardi kuna.

 

Na sjednici je na odgovornost prozvao članove vladajuće stranke HDZ-a za koje tvrdi da snose krivicu što je grad u vrijeme bivše vlasti trošio više nego što je imao. Istaknuo je da mu je „dosta njihovog soljenja pameti”, a nazvao ih je i apsolutnim licemjernima zbog njihove kritike neplaćanja dugova.

 

-          Ja znam da je ovo vama crvena krpa kad netko od nas nešto kaže, ali to je vaš, a ne naš problem. Po statutu grada vi ste odgovorni za izvršenje proračuna. Postali ste gradonačelnik. Čestitam. Počnite raditi i nasmijte se koji put – poručio mu je predsjednik zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman.

 

Optužbe na račun gradonačelnika nastavio je i Davor Filipović koji tvrdi da Tomašević nije imao pojma kad je izabran ravnatelj bolnice Srebrnjak, a da sada isto tako nema pojma što se događa u Sisku. Pozvao je građane da razmisle je li to previše stvari o kojima gradonačelnik ne zna gotovo ništa.

 

S druge, na stranu Tomaševića stala je saborska zastupnica Ivana Kekin. Ona tvrdi da HDZ nije bio samo u programskoj suradnji s bivšim gradonačelnikom.

 

-          Kao što Plenković nije imao većinu bez Bandića, tako Bandić nije imao većinu bez Hermana i Filipović – osvrnula se Kekin.

 

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine na sjednici nisu prihvatili polugodišnje izvješće o poslovanju Zagrebačkog holdinga prema kojemu je to društvo poslovalo s 81 milijunom kuna gubitka. Zastupnik Trpimir Goluža istaknuo je da je gradonačelnik Tomašević, zbog kadrovskih poteza u Holdingu upao u mrežu mutnih tipova, a nabrojio je i sve optužbe koje su na Tomaševićev račun ranije iznijeli bivši predsjednik Uprave Nikola Vuković i njezin član Ante Samodol.

 

Također, nije prihvaćeno ni izvješće rada o ZETU kao ni izvješće Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom.