Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Kultura > Završen Festival svjetske književnosti
fsk

Završen Festival svjetske književnosti

Zagrebački program četvrtog izdanja Festivala svjetske književnosti (FSK) nakladnika Frakture zaključilo je u nedjelju gostovanje u Zagrebu nagrađivanog pjesnika, prozaika i esejista Marka Pogačara, jednog je od najprevođenijih suvremenih hrvatskih pjesnika, čiji se stihovi čitaju u više od trideset zemalja.

 

Ove godine, festival se u Zagrebu održao od 4. do 11. rujna, dok se splitski program odvija od 5. do 14. rujna. Goste posljednjeg zagrebačkog programa pozdravio je u Dvorani Mueller Kina Europe glavni urednik Frakture Seid Serdarević. Zahvalio je svim književnim gostima festivala, svim njegovim posjetiteljima, programskom timu i volonterima, te pokroviteljima “bez kojih festivala ne bi ni bilo”.

 

Na posljednjoj ovogodišnjoj festivalskoj tribini “Razotkrivanje” s Pogačarom je razgovarao urednik i književnik Roman Simić, koji je kazao kako je riječ o “čovjeku kojeg ću uvijek izabrati u bilo kojoj gomili, autoru koji ispituje granice jezika, jako ga dobro osjeća, koji u svojoj poeziji uvijek radi nešto što je na rubu i rizično, koji ima razumne metafore i gnuša se svakog jezičnog čistunstva”.

 

Autor četiri pjesničkih, triju esejističkih i jedne prozne knjige, Marko Pogačar (1984.) nagrađivan je za poeziju, prozu i esejistiku, te je smatran jednim od najboljih hrvatskih modernih pjesnika, preveden u tridesetak zemalja. Urednik je u Quorumu i Zarezu, te je jedan od organizatora književnog festivala Prvi prozak na vrh jezika, a priredio je i antologiju suvremene hrvatske lirike “Hrvatska mlada lirika” (2014.). Zbirke su mu objavljivane i u e-izdanju i na e-knjizi su među čitanijim naslovima.

 

Splitski dio festivalskog programa zaključit će u srijedu 14. rujna gostovanje u Gradskoj knjižnici Marka Marulića njemačke spisateljice, glumice i kazališne redateljice hrvatskoga podrijetla Adriane Altaras.

 

Izvor: HINA