Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Glazba > ZEZ fest u Ksetu
zezeze

ZEZ fest u Ksetu

Iz KSET-a će opet dopirati neki čudni zvukovi! ZEZ Festival održat će se će od 10. do 14. travnja i donijeti neke od najzanimljivijih izvođača suvremene elektronike, jazza, noisea i hip hopa.

 

Zavod za eksperimentalni zvuk je koncertni program koji je proteklih pet godina nastojao biti utočište za drugačiju glazbu i njezine ljubitelje. Njegovo drugo festivalsko izdanje na pet dana će udomiti vrhunske svjetske i domaće izvođače:  Brötzmann/Leigh, Lucrecia Dalt, IC3PEAK, BNNT, Ben Vince i bod [包家巷], dok domaća pojačanja uključuju trio Norac/Pavičić/Dožić, mapalmu i The Karmakumulator.

 

Festival će u srijedu 10.4. otvoriti Izložba zvuka, jednonoćna izložba koja okuplja mlade umjetnike i umjetnice koji istražuju različite pristupa zvuku kroz multimedijalne radove, interaktivne instalacije, performanse te različite hibridne forme i formate.

 

Četvrtak 11.4. bit će posvećen ambijentalnim  glazbenim putovanjima na koje će nas povesti Lucrecia Dalt, Ben Vince i Norac/Pavičić/Dožić. Lucrecia Dalt je kolumbijska glazbenica i sound umjetnica čiji je zvuk jedinstveni spoj suvremene elektronske glazbe, spoken word poezije i motiva iz znanosti i tehnologije. Na aktualnom i hvaljenom albumu Anticlines, Dalt modularnim sintetizatorima i glasom stvara mikrotonalne odmake između govora i pjesme, uz začin južnoameričkih ritmova. Ben Vince je britanski saksofonist i skladatelj koji pomoću loopova slaže zvučne krajolike između jazza i eksperimentalne elektronike. Njegov karakteristični stil stapa slobodnu improvizaciju i DIY pristup s tradicijom klupske elektronske scene, a prepoznat je i po nizu impresivnih kolaboracija (Housewives, Joy Orbison, Tomaga, Micachu, Rupert Clervaux…).

 

Domaći trio Norac/Pavičić/Dožić izvest će postminimalističku kompoziciju ‘Klarinet i petlje’ koja se izvodi uživo na klarinetu i elektronici, a glazba će biti praćena analognim projekcijama na petljama 16mm filma.

 

Petak 12.4. obilježit će nešto glasniji elektronski pristupi u još jednom združenom pothvatu ZEZ-a i Žive Muzike. Nastupit će provokativni ruski noise-rap duo IC3PEAK, audiovizualnog umjetnika bod [包家巷] te zagrebačka DJ-ica mapalma. IC3PEAK sukobljavaju gotovo operne pop melodije s nasilnim industrijskim beatovima, vrišteći ironične parole protiv ruske političke opresije i autoritarnog sistema. Duo se nedavno našao pod reflektorom zapadnih medija zahvaljujući kampanji ruskih vlasti protiv ‘nepoželjne glazbe’, zbog čega je policija zatvarala njihove koncerte i privodila članove benda. bod [包家巷] je audiovizualni umjetnik iz zavijutakačudnog Soundclouda’ čija glazba istražuje nijanse elektroničkog nasilja i ljepote. Njegov stil balansira ambijentalni pop, klasičnu i tradicionalnu kinesku glazbu s beatovima i noiseom. Večer se nastavlja do idućeg jutra na sasvim drugačijem raveu uz DJ Detweilera u AKC Medika.

 

Subota 13.4. zadovoljit će ljubitelje riffovlja, kraut rocka, psihodelije i noise zvuka, uz nastup poljskog dua BNNT te splitskog noise projekta The Karmakumulator. BNNT su baražni napad na osjetila, nasilni otmičari naših čula. Ovaj bučni duo čine Daniel Szwed na hipnotičnim bubnjevima i Konrad Smolenski na ‘gitari’ – žičanom instrumentu izrađenom od starog projektila. Stoga ne čudi da se njihovi performansi i koncerti nazivaju ‘zvučno bombardiranje’, a istaknuli su se i po live suradnjama s Matsom Gustafssonom. The Karmakumulator su najdugovječniji splitski eksperimentalni noise projekt iza kojeg stoji Igor Mihovilović – nezavisni muzički promotor, izdavač (Guranje S Litice) i arhivar nezavisne scene.

 

Nedjelja 14.4. zaključit će festival povratkom KSET-ovim free jazz korijenima! U popodnevnim satima će se održati otvoreni impro session za lokalne glazbenike i entuzijaste, organiziran u partnerstvu s Izlogom suvremenog zvuka. Dan improvizacije će zaokružiti večernji koncert vrhunskog dueta Brötzmann/Leigh. Peter Brötzmann na saksofonu i klarinetu i Heather Leigh na pedal steel gitari istražuju free jazz i improvizaciju dovodeći potencijal svojih instrumenata do krajnjih granica. Brötzmann je jedna od najvažnijih figura europskog free jazza još od 1960ih, a Leigh vuče svoj ekscentrični pedal steel zvuk iz rudarskih naselja West Virginie i Texasa. Njihova energična glazbena razmjena munjevite improvizacije stvara suludi blues za svijet buke i kaosa u kojem živimo.

 

Festivalske ulaznice po 160kn i sve dnevne ulaznice možeš nabaviti u KSET-u i Dirty Old Shopu. Više informacija o programu i cijenama pronađi na zez.kset.org ili na Facebook stranicama Zavoda za eksperimentalni zvuk.

Slušaj drugačije!

 

Linkovi:

https://zez.kset.org/

https://www.instagram.com/zezfestival/

Facebook: https://www.facebook.com/zavodzaeksperimentalnizvuk

ZEZ Festival 2019 Event: https://www.facebook.com/events/801247893559425/

Izložba zvuka: https://www.facebook.com/events/244479709792835/

Illectricity x ZEZ after party: https://www.facebook.com/events/1702521546514311/