Radio Student Najavljuje:
Naslovna > RS Mashup > ZG politika u znaku lokalnih izbora
vote-3569999_1920

ZG politika u znaku lokalnih izbora

Lokalni zagrebački izbori bit će održani u svibnju sljedeće godine, a prepucavanja i borba za novog gradonačelnika već je u punom jeku.

 

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras poručio je kako je SDP spreman za dogovor za strankama centra i ljevice u Zagrebu. Maras je dodao kako aktualni gradonačelnik Milan Bandić javnim novcem jako dobro zna kupovati izbore.

 

Izjavio je kako bi svi skupa trebali sjesti za stol te dogovoriti izlazak. Cilj toga je da se ne dogodi ono što se dogodilo prije četiri godine. Maras podsjeća da su tada imali dvije kandidatkinje lijevog centra, Sandru Švaljek i Anku Mrak-Taritaš, ali je na vlast stupio Milan Bandić.

 

Maras dodaje kako on i SDP neće ponovno dopustiti takav propust te da im je prioritet promijeniti vlast jer je grad Zagreb zaslužio bolje.

 

Na konferenciji za novinare bila je riječ i o Žičari koja je podigla burnu raspravu proteklih tjedana zbog naglog rasta troškova. Maras je kazao kako će ona ostati spomenik iza Bandića kako se ne smije raditi te izjavio da se 700 milijuna kuna moglo potrošiti puno pametnije. Moglo se izraditi 20 umirovljeničkih domova, 40 škola te čak stotinu vrtića. Međutim predsjednik zagrebačkog SDP-a kaže da su ovako novac zaradili samo oni koji su poznati gradonačelniku.

 

Izvide oko žičare pokrenulo je i državno odvjetništvo, ali gradonačelnik tvrdi kako je sve po zakonu. Bandić je kazao kako nema tajnih papira te kako je cijena žičare određena na tržištu. Kazao je kako se cijena nije dogovarala kao na Dolcu te da on ni nitko od njegovih nije imao veze s cijenom žičare.

 

Bandić naglašava kako postoji pet faza žičare te kako je služba za informiranje njih trebala dostaviti.

 

Na gradskoj skupštini Bandić je predložio gradski proračun za 2021.godinu s obzirom na zdravstvenu i gospodarsku krizu. Oporba je proračun prozvala predizbornim, ali Bandić to negira i tvrdi kako nije ni predizboran, ali ni post-izboran. Dodao je kako proračun mora biti realan i socijalan zbog teških situacija koje su pogodile grad te tvrdi kako građanima nije uskratio niti jednu mjeru.