Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Kolumne > Ekologija > Znanstveni monolozi: Tri audio priče
maxresdefault (2)

Znanstveni monolozi: Tri audio priče

WWF, svjetska organizacija za zaštitu prirode, donosi vam tri emotivne audio priče – o moru, ljudima i budućnosti. Priče su edukativnog karaktera, ali sa izraženom umjetničkom crtom, čemu su doprinjeli glumci Leon Lučev, Nina Violić i Filip Šovagović.

 

Društvo galopira, a s njim promjene u morima i oceanima. Što su promjene vidljivije to su uzroci kompleksniji, a veze između njih sve isprepletenije. Kakve veze ima vaš riblji tanjur s ljudima u zemljama u razvoju ili pak otapanjem ledenjaka? Zašto bi nas neregulirani ribolov na otvorenom moru Indijskog oceana trebao zanimati, kao i činjenica da žene čine čak 90% zaposlenih u procesu prerade proizvoda iz ribarstva na kopnu?

 

WWF već dugi niz godina radi na osvještavanju važnosti konzumacije proizvoda iz ribarstva iz održivih i odgovornih izvora te se zalaže za  transparentnije i uključivije upravljanje morskim resursima. Pitanje zdravih mora i oceana nije samo pitanje morskih vrsta koje nestaju, to je i pitanje opstanka naših ribara i ribarica, čitavih obalnih zajednica, ali i pitanje nacionalnog gospodarstva, te globalne sigurnosti hrane. Stoga nas ono što se zbiva ispod površine mora, daleko od očiju i srca, treba zanimati.

 

U sklopu Fish Forward projekta koji se bavi podizanjem svijesti o društvenim i ekološkim utjecajima potrošnje proizvoda iz ribarstva nastaju znanstveni monolozi, tri emotivne audio priče potpuno različitih stilova i pristupa, kojima WWF Adria želi približiti što znanost kaže o morima. Jesu li ona bogata životom ili su mnoge vrste pred izumiranjem? Kako to utječe na ribare, ribarice i njihove obitelji? Što je s ženama u ribarstvu koje su nevidljive, a neophodne za opstanak ribarstva? Možemo li zamisliti budućnosti u kojoj bismo zbog klimatske krize ribu mogli dobiti isključivo na recept?

 

“Pitanje zaštite prirode je pitanje promjene našeg odnosa prema prirodi, a veliki potencijal za takvu vrstu promjene leži upravo u zajedničkom djelovanju umjetnosti i znanosti. Umjetnost je vrlo često katalizator promjena i često predstavlja pogled u budućnost, no nadam se da ćemo prije budućnosti o kakvoj govori jedan od monologa ipak učiniti promjene i Zemljin sustav vratiti u ravnotežu potrebnu za opstanak ljudske vrste”, kazala je Petra Počanić iz WWF Adrije.

 

Monolozi su dirljivi, edukativni i dramski razrađeni, dok istovremeno omogućuju visoku količinu introspekcije i kritičko-kreativnog razmišljanja. Sva tri monologa čut ćete na 100,5FM u idućim terminima:

 

Ponedjeljak, 1. veljače, 2021. u 16:20

 

Prijatelju moj

Tekst: Sanja Milardović i Leon Lučev

Izvedba: Leon Lučev

Zvuk: Ivan Arnold

 

 

 

Leon Lučev u ulozi ribara intimno se obraća moru koje mu je omogućilo život.

 

Subota, 6. veljače, 2021. u 10h

 

Naše ruke su manje

Napisala: Karla Crnčević

Izvedba: Nina Violić

Zvuk: Ivan Arnold

 

 

Nina Violić utjelovljuje žene u ribarstvu kroz desetljeća razvitka industrije i omasovljenja turizma.

 

Subota, 13. veljače, 2021. u 10h

 

Recept za tunu

Tekst: Sandra Vlašić

Izvedba: Filip Šovagović

Zvuk: Ivan Arnold

 

 

U jednoj izmišljenoj, ali sasvim mogućoj budućnosti, Filip Šovagović utjelovljuje osobu koja zbog medicinskih razloga dobiva tunu na recept zbog manjka ribe u svjetskim morima.