Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Emisije > Zvjezdoznanci
Zvjezdoznanci

Zvjezdoznanci

Ponedjeljkom od 19h

 

„Somewhere, something incredible is waiting to be known.“

Carl Sagan

 

Zvjezdoznanci su projekt koji je pokrenut davne 2008. godine na internet Radiju SC povodom Međunarodne godine astronomije, koju je UNESCO proglasio 2009. godine. Urednici i voditelji emisije dolaze iz redova astronomskog društva Beskraj iz Zagreba, te su prekaljeni astronomi amateri s dugogodišnjim iskustvom u populariziranju astronomije.

 

Početnu postavu Zvjezdoznanaca činili su Boris Štromar, predsjednik AD Beskraj, i Vedran Vrhovac. Boris je uređivao emisiju od 2008. do 2010., kada je zbog obaveza napušta i na njegovo mjesto dolazi Vedran koji za suradnika poziva Marka Šimca, dugogodišnjeg prijatelja (da da, čisti nepotizam) i suradnika u popularizaciji astronomije. Vedran i Marko uspješno vode Zvjezdoznance još jednu sezonu, sve do 2011. godine, kada se emisija gasi zbog zatvaranja Radija SC.

 

Sljedeće dvije godine Zvjezdoznanci su bili ideja koja se zbog nedostatka sredstava nije mogla ponovno pretvoriti u nešto konkretno. Situacija s emisijom se nije mijenjala sve do siječnja 2013., kada spletom okolnosti dolaze u kontakt s Radio Studentom, koji je odlučio Zvjezdoznanci pružiti novi dom. Postavu emisije za sad čine Vedran Vrhovac i Marko Šimac. Marko je magistar kemije s bogatim znanjem o astronomiji, fizici, biologiji i naravno, kemiji. Njegovu ljubav prema SF-u i filozofskim razmišljanjima ne treba zanemariti. Vedran, geodet po zanimanju, je tata mata za praktičnu astronomiju, nebesvi svod poznaje kao svoj džep i praktična astronomija je njegov prvi odabir. Njegova ljubav prema SF-u nije toliko izražena, ali se zato loži na rakete, svemirske letjelice i satelite u svim mogućim oblicima.

 

Cilj Zvjezdoznanaca je približiti astronomiju širokom puku, te kvalitetno prenositi vijesti iz astronomije. Nažalost, kvaliteta prenošenja informacija iz znanosti putem medija je zadnjih godina svedena na niske grane. Novinarski posao se danas sveo na brzinsko prevođenje tekstova putem google translatora od strane novinara koji uglavnom ne razumiju tematiku o kojoj pišu. Cilj Zvjezdoznanaca je barem djelomično popuniti tu rupu i poduprijeti nastojanja Ante Radonića (putem emisije Andromeda, koja sada djeluje volonterski preko portala Znano.st nakon gašenja na Hrvatskom radiju) i Korada Korlevića koji je suradnik u emisiji Explora na Radiju Pula.

 

Zvjezdoznanci by Radio Student 100.5mhz on Mixcloud

Uređuju i vode
  • Marko Šimac
  • Vedran Vrhovac
  • Marko Raguž