Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Slider Homepage > Zvoni li Senatu na uzbunu?
Sveèana inauguracija novog rektora zagrebaèkog Sveuèilišta Damira Borasa

Zvoni li Senatu na uzbunu?

Punih 30 dana, toliko je rektor Damir Boras odgađao sazivanje sjednice Senata Sveučilišta u Zagrebu. Da se Borasa pita, sjednice vjerojatno ne bi ni bilo, no na raspravu uživo prisilio ga je Sveučilišni savjet. Nije ni čudo da se rektor toliko odupirao raspravi, kad bi se na dnevnom redu moglo naći i pitanje njegova odlaska. U nastavku donosimo sve kamene spoticanja zagrebačkog Sveučilišta samo u posljednjih nekoliko mjeseci.

 

Piše: Dario Topić

 

U petak, 12. ožujka, mjesec dana nakon zahtjeva za sazivanjem sjednice i gotovo godinu dana od posljednje sjednice uživo, u dvorani Studentskog centra u Savskoj konačno će se povesti rasprava o svim skandalima koji posljednjih mjeseci potresaju Sveučilište.

 

Drago Roksandić, izvor: Srednja.hr

Drago Roksandić, izvor: Srednja.hr

 

Na dnevnom redu tako će se naći skandal proizašao nakon regionalne incijative „Nisam tražila“. Podsjetimo, portal Telegram krajem siječnja otkrio je da je Boras počasnim zvanjem professora emeritusa nagradio profesora Dragu Roksandića s Filozofskog fakulteta. Rektor je to učinio unatoč saznanju da je profesor optužen za seksualno uznemiravanje studentica.

 

No, nije to prvi put da se Borasa povezuje sa seksizmom. Krajem prošle godine, prije nego se pokret „Nisam tražila“ i pojavio, rektor je na promociji polaznika diplomskih i preddiplomskih sveučilišnih vojnih studija Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje pri Vojnom učilištu „dr. Franjo Tuđman“, najboljoj kadetkinji Anđeli Matković, mrtav hladan rekao da skine masku.

 

„Evo, snimite ju. Nije samo pametna nego i lijepa“ – poručio je tada.

 

Screenshot

Screenshot

 

Tih je dana u Hrvatskoj pandemija obarala sve rekorde. Zaraženi su se brojali u tisućama, a preminuli s COVID-om 19 u desetinama. No, rektora to tada nije pretjerano brinulo jer vjerojatno je znao ono što će cijela javnost doznati tek u mjesec i pol kasnije. Naime, Boras i brojni pripadnici tzv. društvene elite cijepili su se preko reda, u tajnosti, mimo ikakve procedure, ali zato prema onoj poznatoj staroj izreci „da se ne baci“.

 

Cjepivo se možda nije bacalo, no zato milijuni jesu. Kako je više puta otkrivala naša emisija Strah od Slobode stotine tisuća, nerijetko i milijuni kuna su se trošili na troškove reprezentacije te putovanja (najčešće na privatno-poslovni odmor u Dubrovniku). Novac prikupljen od školarina trošio se i na zapošljavanja. Tako je portal Telegram otkrio da je u mandatu rektora Borasa na plaće potrošeno čak 2 i pol puta više nego u mandatu njegova prethodnika, Alekse Bjeliša. Zaposleno je još 87 ljudi, od kojih je 11 posao dobilo tijekom koronakrize dok je na snazi bila odluka o zabrani zapošljavanja. Troškovi tu ne prestaju, budući da je Sveučilište više novaca uplatilo professorima emeritusima nego studentima za stipendije.

 

Nisu samo studenti na udaru, već i pojedini djelatnici. Tako je profesorica Jasenka Gudelj, jedina hrvatska znanstvenica koja je osvojila „znanstveni Oscar“ gostujući u emisiji Studomat otkrila kako je zbog manjka sustavne potpore i nestabilnosti Uprave svoj, međunarodno nagrađeni projekt, bila primorana nastaviti u inozemstvu na Sveučilištu u Veneciji.

 

Screenshot

Screenshot

 

„Dobitnici ovakvih projekata moraju biti nagrađeni. Jednostavno je. Ne možete očekivati da će raditi triput veći posao vođenja projekta, brige o velikom timu, kako za isti novac tako i sa istim prostorom i uvjetima“-  kazala je Gudelj.

 

Ovime se ponovno vraćamo na jedan od većih kamenčića u rektorovoj čizmi – Filozofski fakultet, s kojeg je, budi rečeno, i sam došao. Muke po Filozofskom traju godinama. No, ova posljednja događa se od proteklog ljeta kada je smijenjena dekanica Vesna Vlahović Štetić i to od strane „moćnog“ prorektora Ante Čovića. Razlog smjene Vlahović Štetić bio je navodni mobbing, iako je, kako prenosi portal Srednja.hr, Županijski sud ne dijeli takvo mišljenje. Ipak, predmet nije dobio svoj epilog u vidu povratka dekanice na svoje radno mjesto već instaliranjem profesora Miljenka Šimprage na mjesto obnašatelja dužnosti dekana. Izbor Šimprage, podigao je buru na Filozofskom budući da je spomenuti profesor došao s Veterinarskog fakulteta.

 

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

 

Fakultetsko vijeće tvrdi kako je Uprava oktroirana te se ne slaže s izborom Šimprage. Stoga su krajem siječnja odbili prihvatiti financijsko izvješće čime je praktički Šimpraga i njegova Uprava ostala bez potpore čime je Filozofski upao u svojevrsni vakuum. Na ovu smo situaciju upozorili i u Studomatu početkom veljače.

 

I to nas vraća na današnji trenutak u kojemu je na sjednici Senata u petak potrebno 36 ruku, odnosno potpisa kako bi se na dnevni red uvrstila točka u kojoj bi se raspravljalo o sudbini rektora Damira Borasa. Rektora čiji je mandat obilježilo toliko skandala da ne stanu u 3 ovakva teksta. Ustvari, toliko ih je da bi Sveučilište u Zagrebu bez problema moglo osnovati katedru za proučavanje istih, a možda im posvetiti i jedan cijeli sveučilišni studij.