Naslovna > Kolumne > Kolinda i Mađari
kolinda madarska

Kolinda i Mađari

Pred gostima se uvijek smiješite, nabacite par floskula i izbjegavajte neugodne teme u širokom luku. Tako bismo otprilike mogli sažeti posjet mađarskog predsjednika Hrvatskoj, tijekom kojeg je naša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović još jednom pokazala koliko cijeni dobre stare običaje.

 

Uoči dolaska predsjednika Janosa Adera  oglasile su se Kuća ljudskih prava Zagreb i Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske. Zatražili su od predsjednice i premijera Plenkovića da Aderu izraze svoju zabrinutost zbog povreda ljudskih prava u Mađarskoj.

 

 

Naime, premijer Orban koji je tamo na vlasti ne mari puno za ljude koji nisu njegovi državljani. Tako je izjavio da su migracije “trojanski konji terorizma”. Veliku buru podigao je novi zakon prema kojem bi izbjeglice trebale biti smještene u zatvorene kampove. Također, sve se više priča i o Orbanovoj cenzuri te činjenici da je nekoliko respektabilnih medija prešlo u funkciju njegove propagande. Što se aktualnosti tiče, Mađari posljednja dva tjedna prosvjeduju protiv kontroverznih mjera koje je vlada uvela nauštrb nevladinih organizacija i Srednjoeuropskog sveučilišta u Budimpešti. Radi se o sveučilištu kojeg financira George Soros, američki filantrop mađarskog porijekla. Orban ga pak optužuje da podupire ilegalnu imigraciju.

 

U međuvremenu predsjednik Janos sve to odobrava ili samo promatra prekriženih ruku. Ipak, za razliku od međunarodne zajednice, naša predsjednica mu to nije zamjerila. Upravo suprotno, prilikom Aderovog posjeta bila je na tankoj granici da je ne prozovu revitaliziranom mađaronkom. Tako je Aderu čestitala što je opet izabran za predsjednika, istaknula koliko smo povijesno povezani s Mađarskom i izrazila želju za budućom suradnjom.

 

Dotakli su se predsjednici i najspornije točke između naše dvije države. Zaključili su da pitanje INA-e i MOL-a nije u njihovim ovlastima i oni se ne namjeravaju miješati, osim kao “katalizatori” u pronalasku rješenja. Još jedan moment u kojem se zapitamo što predsjednica uopće radi. U skladu s tako inovativnim zaključcima, Ader je ustanovio kako je MOL uložio sredstva u razvoj INA-e, a ukoliko Hrvatska želi otkupiti udio u tvrtki, treba ta sredstva vratiti Mađarskoj.

 

 

Kolege predsjednici ćaskali su i o energetici, prometu te prekograničnoj suradnji. Dotakli su se postrožene granične kontrole. Ader je izrazio razumijevanje u vezi problema koji su zbog toga nastali na hrvatskim granicama. Nadalje, složili su se da zapadnobalkanska migrantska ruta mora ostati zatvorena, a dijalog s Turskom nastavljen. Nadasve originalno.

 

U tako romantičnoj atmosferi Ader i Kitarović su otvorili izložbu o kralju Ladislavu u Mađarskom institutu u Zagrebu. Na Europskome trgu su ih dočekali prosvjednici koji su mirno prosvjedovali protiv mađarskoga predsjednika iz ranije navedenih razloga. Jadna Kolinda, samo je sramotimo.

 

Nakon što je otpratila Adera s njegovog dvodnevnog posjeta, predsjednica nije uzela ni minute predaha. U opsežnom intervjuu za Media Servis govorila je o aktualnim pitanjima, prvenstveno o Agrokoru. Očekivano, dala je potporu Vladi i upozorila na veliku odgovornost pri rješavanju problema. Nije se oduprla novonastalom trendu da se sva krivnja svali na upravu koncerna. Tako Kitarović ne može razumjeti kako netko može živjeti u dvorcu dok njegovi dobavljači i radnici strepe nad vlastitom egzistencijom. Captain obvious strikes again.

 

I eto, nakon što je prošli tjedan posjetila Irsku, ovaj ugostila Adera, sljedeći tjedan Kolinda leti za Katar. Maltene couchsurfing na račun poreznih obveznika. Ne morate imati šesto čulo kako biste predvidjeli da će predsjednica s katarskim državnim vrhom pričati o čemu drugom nego o budućoj suradnji.

 

 

Piše: Tereza Plantak