Naslovna > Emisije > Foršpan
Foršpan

Foršpan

Četvrtkom od 12:15.

 

Svakog četvrtka na valovima Radio Studenta plovimo šarenim svijetom filma. Sve od braće Lumiere i prvih filmskih trenutaka pa do naprednih 3 i 4D filmskih uradaka naći će se u ovoj tridesetominutnoj emisiji.

Emisija je obrazovno – zabavnog karaktera, što znači da možete očekivati sve i svašta. Uvijek ćemo vas revno obavijestiti o novostima iz svijeta filma, s posebnim naglaskom na domaću produkciju i scenu.

 

Gotovo svakog tjedna imat ćemo nekog gosta u studiju koji će ili predstaviti projekt kojim se bavi ili neki aktualni filmski festival na kojem radi. Tako možete očekivati gostovanja relevantnih redatelja, organizatora, producenata, direktora festivala i ostalih organizacija, glumaca ili pak amatera.  Foršpan je ujedno i platforma za promociju mladih i perspektivnih umjetnika čiji radovi teško dolaze do maintream kanala i publike.

 

Osim gostovanja i vijsti, često ćete imati priliku poslušati i recenziju jednog od naših novinara. U ovoj rubrici nema pravila, jedino cilj. A cilj je razvijati kritičko i teoretsko poznavanje filmologije kako nas samih, tako i vas, naših slušatelja. Kroz raspravu o filmu proći ćemo neke ključne elemente filmske teorije, vrlo često uz stručne komentare naših gostiju. A ukoliko do sada niste naučili ništa novo, u posljednjem bloku emisije sigurno hoćete! Zadnji dio emisije, simboličnog naziva Filmska enciklopedija, svaki put obrađuje neki teorijski pojam s kojim se svi svakodnevno susrećemo gledajući filmove, a da većina toga nije niti svjesna.

 

Gledati filmove ne znači samo gledati, nego i slušati, osjetiti i analizirati. Baš kao iza svake slike, i iza svakog filma stoji neka priča, neka poruka. Ako slika govori tisuću riječi, koliko tek onda govori pokretna slika s tisućama njih u minuti?

 

Foršpan by Radio Student 100.5mhz on Mixcloud

Urednica
  • Kristina Vrdoljak
Redakcija
  • Jelena Kušar
  • Ivan Turkalj
  • Filip Bahun
  • Maja Baumschabel