Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Glazba > Arab Strap na Sexto ‘Nplugged-u
IMG_5472

Arab Strap na Sexto ‘Nplugged-u

Ljeto je doba godine kada se putuje na odmor, psuje komarce i posjećuje glazbene festivale koji su se godinama eksponencijalno namnožili, kako u Hrvatskoj tako i u okolici. Tokom godina festivali su postali sve popularniji modus za promociju ne samo glazbe već i lifestylea.

 

Piše i fotka: Oh.Lame

 

Trend obilaženja festivala nikad nije popularniji, a od siline ponude velike su šanse da ćete od guste šume propustiti vidjeti manje raskošno raslinje. Manje raskošno nikako nije nužno i manje kvalitetno, a skromniji budžeti i kapaciteti mogu u dobroj organizaciji rezultirati zanimljivom glazbenom ponudom te ugodnom atmosferom koju nećete naći na megapopularnom mainstream festivalu. U najboljem slučaju manji festival bi mogao značiti manja gužva, intimnije iskustvo i zanimljivi izvođači koje niste imali prilike vidjeti drugdje. Jedan takav slučaj je festival Sexto ‘Nplugged koji se održava u gradiću Sesto Al Reghena na sjeveru Italije.

 

Martina Bertoni (opening act)

Martina Bertoni (opening act)

 

Festival s kapacitetom manjim od tisuću gledatelja, čija se pozornica nalazi podno zvonika na kamenom trgu srednjovjekovnog talijanskog mjestašca, udaljen manje od 4 sata vožnje od Zagreba, već 16 godina dovodi imena koja, istina, nisu za tipičnog festivalskog turista, ali će biti od interesa zaljubljenicima u glazbu kojima hype nije na prvom mjestu. Kao dobar primjer izbora izdvojimo samo ovogodišnje Sexto ‘Nplugged goste: Cat Power, Black Midi, Midori Hirano, Martina Bertoni i subjekte ove glazbene reportaže – Arab Strap.

 

IMG_5060

 

Arab Strap je nakon objave prvog albuma „The Week Never Starts Round Here“ imao čak i indie hit s pjesmom „The First Big Weekend“. Njihov indie zvjezdani status se održao s objavom drugog albuma „Philophobia“ kojega su mnogi ondašnji glazbeni kritičari slavili kao instant klasik nezavisnog izdavaštva. Oba albuma su objavljena za sada renomiranu škotsku etiketu Chemikal Underground, a bend je nastavio objavljivati za nju sve do svoga raspada 2006. Nakon 6 albuma uglazbljenih ispovijesti pijanih dana i noći, prežaljenih i neprežaljenih seksualnih eskapada, duhovitih egzistencijalnih ruminacija, ali i egzistencijalne mizerije i perpetualne životne ironije, ključni članovi benda, Malcolm Middleton i Aidan Moffat, odlučili su razvrgnuti glazbeno partnerstvo. Prekid programa trajao je sve do 2016. kad je bend održao prve koncerte, ali bez najave novog materijala. 5 godina nakon ponovnog okupljanja objavili su „As Days Get Dark“, album koji je nadišao očekivanja i najstarijih fanova, s čak tri singla, svaki od kojih se bez srama može pustiti na bilo kojem radiju koji naginje popu, ali voli začiniti eter i s nešto progresivnijim notama. Album je od strane kritike proglašen uspješnim povratkom i sada je samo ostalo čuti ploču uživo.

 

IMG_5214

 

Osim što je bend godinama njegovao status rječitih, melankoličnih bardova, s glazbenim stilom koja se kao žvaka razvlačio od estetike Slinta do acid-partya, naziv 7. albuma „As Days Get Dark“ nije smo odraz kultivirane doom estetike. Naziv i sadržaj se svakako mogu doživjeti i kroz prizmu svijeta prožetim Covidom, demontažom demokracije u S.A.D.-u, nikad većim migracijskim valovima i vrlo evidentnim globalnim zatopljenjem. Srećom tekuća pandemija nije spriječila bend da krene na turneju, premda je odgodila nekolicinu datuma tik prije nastupa u Sestu. I tako je autor ovog teksta, konačno, nakon 20ak godina otkako ih je prvi put čuo upravo na frekvenciji 100,5 MHz-a, 30.7.2022. pogledao Arab Strap uživo.

 

IMG_5138

 

Koncert je počeo s najavnim singlom za novi album, „The Turning Of Our Bones“, što upućuje da bend nije novi materijal snimio iz komercijalne potrebe, već sa stvaralačkim žarom koji je očekivan kada započinjete novo poglavlje karijere. Prisan odnos s novim materijalom se potvrdio tokom koncerta na kojem su odsvirali 6 stvari s „As Days Get Dark“, odnosno više od pola novog albuma. Pjesme su prezentirane suvereno bez ikakvog znaka inferiornost prema ranijim uspješnicama. Bend je za vrijeme seta od sat i pol prošao kroz gotovo cijeli katalog s izuzetkom albuma „Elephant Shoe“ koji je izostao s repertoara. No, stvarno nema mjesta negodovanju. Arab Strap je uz tek tu i tamo koju pauzu za reći „grazie“ i odlazak po svitak teksta koji je potreban da se pjesme „Love Detective“ i „The First Big Weekend“ otpjevaju u cijelosti, odsvirao pamtljiv koncert u nesvakidašnjem koncertom ambijentu pred zahvalnom publikom. Malcolmovu gitaru i Aidanov recitirajući, šaputavi glas i sempler, bend je pratio s klavijaturama, drugom gitarom, basom i bubnjevima. Za bis su dva glavna aktera izašla sama i u alternativnoj verziji izveli „The Shy Retirer“.

 

IMG_5191

 

Teško je obuzdati očekivanja kada je u pitanju jedan od omiljenih bendova, ali Arab Strap u Sestu svakako nisu razočarali. Novi album je predstavljen nesramežljivo, set je usprkos prijetećoj oluji došao do 90 minuta trajanja, a stare i nove stvari su izvedene s ujednačenim elanom. Od Aidenovog polu-šapta praćenog clean gitarom do disko udaraca u pleksus s pratećom kišom činela, Arab Strap je u kategoriji za sebe. Bio i ostao. Sada mogu bend preporučiti i studijski i uživo, a Sexto ‘Nplugged ide na popis ljetnih interesa.