Radio Student Najavljuje:
Naslovna > O nama
radiostudent_logo

RADIO STUDENT – 100,5 MHz

Radio Student emitirati je započeo 31. listopada 1996. godine. Smješten na 5. katu Fakulteta političkih znanosti u Lepušićevoj 6, prvotno je služio u funkciji osuvremenjivanja nastave na studiju novinarstva kao poligon za obavljanje prakse u eteru. Radio Student danas je etabliran i respektiran medij ne samo u Zagrebu, već i šire putem web streaminga te je prepoznat kao “jedini preostali pravi radio”.

 

Uz edukaciju budućih radijskih novinara koju sustavno provodi programom RADIOnica i uskom povezanošću sa kolegijem Radio Fakulteta političkih znanosti, važna distinkcija spram ostalih radijskih postaja je društveno angažirano programsko usmjerenje i poticanje medijske pismenosti.

 

U brojnom izboru sadržaja i tema veliki prostor se daje temama koje nisu dovoljno zastupljene u programima većine radija, a promiču vrijednosti poput ljudskih prava, tolerancije, nenasilja, ravnopravnosti, ekologije i sličnih, čime se maksimalno trudi ispuniti funkciju proizvodnje sadržaja od javnog interesa. U programu usko surađujemo sa brojnim organizacijama civilnog društva, kulturnim, sportskim i znanstvenim organizacijama na zajedničkoj realizaciji brojnih emisija i sadržaja, kao i cjelokupnog identiteta. Radio Student je prepoznat kao aktivistički i kritički, usmjeren ka široj populaciji, iako je zadržao identitet studentskog medija, te proizvodi program koji sadržajem odskače od većine radijskih postaja. Specifičan glazbeni odabir, vođen kriterijem kvalitete, a ne trenda i koji promiče „alternativniju“ i nezavisnu glazbu domaćih i stranih autora priskrbio mu je epitet: „Radio koji nije za svakoga“. Usprkos skromnoj razini koncesije, prema podacima istraživanja tržišta, Radio Student je jedna od 10 najslušanijih radijskih postaja u Zagrebu.

 

Tjedno se na Radio Studentu realizira i emitira  54 različite tematske emisije, u čijoj realizaciji sudjeluje 147 suradnika, većinom studenata – volontera, a prošle akademske godine samostalno je proizvedeno i emitirano 3.299 radijskih emisija u kojima su korištene sve raspoložive novinarske forme. Kvalitetu programskih sadržaja prepoznalo je i Vijeće za elektroničke medije koje putem Fonda za pluralizam medija kontinuirano podupire njihovu proizvodnju. Emisije „Studomat“ i Homo Politicus“ dobitnice su Posebne rektorove nagrade, a sam Radio Student dobitnik je nagrade za Najbolji audio image. Kvalitetu našeg programa prepoznaju i naši slušatelji: prema rezultatima istraživanja tržišta, slušanost nam se kreće oko 4%, što je najveća slušanost s obzirom na razinu koncesije.

 

Osim eterom, sadržaj se distribuira internet streamingom (audio i video), i mogućnošću preslušavanja na zahtjev svih emitiranih emisija putem web portala Radiostudent.hr (www.radiostudent.hr). Osim dostupnosti radijskih sadržaja, portal je organiziran kao zasebna elektronička publikacija. Ovakvom konvergencijom medija Radio Student proširuje djelovanje od klasičnog emitiranja programa putem etera i postaje organiziran kao svojevrsna multimedijska platforma.

 

Radio Student je član Mreže mladih Hrvatske, Mreže emancipacije E-net – mreže neprofitnih medija, HearMe mreže – asocijacije 18 studenskih radio postaja iz regije.

 

Također, Radio Student sudjeluje u brojnim projektima na razini EU sa drugim studentskim radijskim postajama iz zemalja EU poput suradnje na projektima IndieRe, Unpolluted on Air i Next You.

 

Radio Student emitira program 24 sata dnevno, od čega se govorni program uživo ostvaruje u terminu od 08,00 do 21,30 sati.

 

  • UREDNIČKI KOLEGIJ

Ivan Vlašić, glavni urednik

e-mail: ivan.vlasic@radiostudent.hr

Ivan Poschko, Multimedijski producent/izvršni urednik weba, Koordinator programa

e-mail: ivan.poschko@radiostudent.hr

Franka Štrkalj, Multimedijska producentica/izvršni urednik weba, Koordinatorica programa

e-mail: franka.strkalj@radiostudent.hr

Goran Tomaš, voditelj tehnike

 

UREDNICI REDAKCIJA

Valentina Podrug

e-mail: podrugvalentina@gmail.com

 

Marijeta Nekić

e-mail: marijeta.nekic@gmail.com

 

Ivan Poschko

e-mail: ivan.poschko@gmail.com

 

Iva Habek

e-mail: ivahabek99@gmail.com

 

Domagoj Škvorčević

e-mail: domagoj.skvorcevic@gmail.com

 

Petra Galović

e-mail: petra_galovic@yahoo.com

 

 

Program Radio Studenta tijekom jedne akademske godine okuplja oko 200 suradnika. Obzirom na situaciju glede budućeg zapošljavanja, valja istaknuti da je studentima nakon prakse na Radio Studentu lakše dobiti posao na komercijalnim radio postajama, s čime smo ponosni jer mediji su prepuni, nekad “radiostudentskih prvašića”, a danas vrhunskih novinara, urednika, spikera, tehničara i DJ-a.

 

REDAKCIJE

REDAKCIJE

• Informativna redakcija

• Sportska redakcija

• Kulturna redakcija

• Sveučilišna i Znanstveno-obrazovna redakcija

• Glazbeno-tehnička redakcija

 

Suradnjom s velikim brojem neprofitnih udruga i medija u Hrvatskoj poput portala H-Alter i Libela, nadilazimo određena ograničenja radija kao elektroničkog medija, ali i omogućujemo edukaciju naših novinara za multidisciplinarni pristup prenošenja informacija.

 

Surađujemo sa brojnim organizacijama civilnog društva od kojih izdvajamo uspješan projekt emisija za mlade sa invaliditetom “Hodalica” ostvaren u suradnji sa udrugom Zamisli, koji ide već treću godinu i ciklus emisija namijenjen promociji mladih neafirmiranih glazbenika – “Ravno do sna” koji provodimo sa udrugom Ravno do dna. Naše emisije “NOVA” i “Knjiški Moljac” se emitiraju na Radio UNIDU, studentskoj postaji Sveučilišta u Dubrovniku.

 

POVIJEST

31. listopada 1996. - počinje emitiranje pod imenom Vaš Radio. Opremu je donirao USAID. U početku je odašiljač snage 350 W bio postavljen na 10-metarskoga stupa. Tada je prema koncesijskom ugovoru snaga smanjena na 50 W

1997. - postaja je promijenila ime u Radio Student

1998. - odobreno je pojačanje snage odašiljača na 300 W, iako je antenski stup ostao visine 6 metara

1998. - Radio student je na festivalu “IV Dana lokalnih radija” održanom u organizaciji Udruge lokalnih javnih glasila RH osvojio nagradu za “Najbolji audio image” što je značajno priznanje obzirom na tadašnju konkurenciju

2005. – nudi se streaming u AAC i aacPlus formatima koji se izvode u suradnji s Hrvatskom akademskom istraživačkom mrežom – CARNet

2007. – prva postoja u Hrvatskoj čiji se program mogao slušati putem prijenosnih telefona i sličnih uređaja

2008. - Posebna Rektorova nagrada za političku emisiju “Homo Politicus”

2008. – lansiran prvi web Radio Studenta

2009. - antena je premještena na lokaciju Zagreb Tower, Radnička 80, na visinu od 80 metara čime je poboljšan doseg signala RS-a.

2009. - Posebna Rektorova nagrada za emisiju “Studomat”

2011. – preuređena je režija i instaliran je novi mix pult

2012. – Dansko veleposlanstvo doniralo je dva bicikla u sklopu projekta “Biciklom do informacije”

2014. - godine Hrvatski Glazbeni Festival (HGF) dodijelio je Radio Studentu nagradu za unaprijeđenje i poticanje razvoja hrvatske glazbene demo scene.

2016. – potpuno opremljena produkcijska režija za LIVE miksanje i produkciju glazbenih izvođača (prvi korak sa samostalno izdavaštvo LIVE nastupa)