Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Glazba > 12. Zagreb Jazz Festival
jazzg_2021_FB_event_1920x1080_v2

12. Zagreb Jazz Festival

Nakon neprilika s koronakrizom, Zagreb Jazz Festival održat će svoje 12. izdanje u kojem će ugostiti tri suvremena jazzista – Vijay Iyer, Kurt Elling i Dan Tepfer.

 

Pijanist Vijay Iyer, bubnjar Tyshawn Sorey i kontrabasistica Linda May Han Oh, otvaraju 12. Zagreb Jazz Festival (Jazzg)! Nastupit će u petak, 5. studenoga u Maloj dvorani Lisinski u 20 sati, a publici će predstaviti novi i hvaljeni zajednički album „Uneasy“.

 

 

Vijay Iyer je prošle godine s Wadada Leom Smithom održao rasprodani koncert u Zagrebu, a ovo će mu biti 4. koncert u Hrvatskoj. Za jazz glazbu se zainteresirao još kao srednjoškolac, ali unatoč tome diplomirao je matematiku i fiziku na sveučilištu Yale, doktorirao fiziku na sveučilištu California. Tijekom karijere svirao je s vodećim glazbenicima suvremena i free jazza, među ostalima sa Steveom Colemanom, Roscom Mitchellom, Aminom Claudine Myers, Georgeom Lewisom, Oliverom Lakeom i Wadadom Leom Smithom. Osim što nastupa i snima solo, vodi vlastiti trio, kvartet i kvintet. Kao jazz pedagog aktivan je na nekoliko glazbenih škola.

 

U nedjelju, 7. studenoga u veliku dvoranu KD Vatroslava Lisinskog dolazi Grammyjem nagrađeni Kurt Elling i ZJM Big Band (Udruženje jazz muzičara Makedonije) koji će predstaviti svu raskoš jazz standarda. Bit će ovo njegov 4. koncert u Hrvatskoj.

 

 

Kurt Elling, ovogodišnji je dobitnik i nagrade Grammy u kategoriji najbolji jazz vokalni album (Secrets are the best stories – Kurt Elling Featuring Danilo Pérez).

 

Krasi ga muzikalnost i sjajna tehnika bogatog baritona kojim pjeva kroz čak četiri oktave. Ima nenadmašan osjećaj za ritam, fraziranje, scat improvizaciju i dinamiku, kao i smisao za dramatiku… sve to zajedno njegove izvedbe čini nezaboravnima. U bogatoj je karijeri imao priliku pjevati i američkom predsjedniku Baracku Obami na prvoj državničkoj svečanoj večeri 2009.

 

Osim klasika, Elling izvodi i skladbe modernijih autora rijetko izvođenih u vokalnom jazzu, poput Pata Methenyja, Johna Coltranea, Joea Zawinula, Herbiea Hancocka, Courtneyja Pinea, Bobbyja Watsona. Na repertoaru ima i vlastite skladbe s tekstovima za koje nadahnuće crpi iz djela svjetskih književnih klasika poput Rainera Marie Rilkea, Marcela Prousta, Jacka Kerouaca, Rumija, Pabla Nerude i Kennetha Rexrotha. Ugledni su ga kritičari i čitatelji cijenjenih časopisa poput DownBeat i Jazz Times više puta svrstali u sam vrh ljestvica najboljih jazz-pjevača. Osmerostruki je dobitnik nagrade Udruge jazz novinara za najboljeg jazz pjevača i nagrade Billie Holiday pariške Jazz akademije. Za Grammy bio nominiran nekoliko puta, a prvi je osvojio 2010.

 

Kraj ovogodišnjeg izdanja festivala rezerviran je za američkog pijanista Dana Tepfera koji će se u utorak, 9. studenoga predstaviti s također hvaljenim izdanjem – Goldberg Variations / Variations! Prvi puta smo ga gledali ovoga ljeta u Hrvatskoj s Triom na 3. Backstage Live Pula Festivalu.

 

 

Izvanredni talent svoje generacije, Dan Tepfer, stekao je međunarodnu reputaciju kao pijanist-skladatelj širokih ambicija, osebujnosti i energije – onaj “koji odbija postaviti granice”, kako piše francuska Télérama.

 

Na albumu “Goldberg Variations / Variations” iz 2011., izvodi to Bachovo remek-djelo, ali i improvizira na tom predlošku. Tepfer je dobio globalno priznanje za album, New York Magazine je njegovo sviranje na tom CD-u proglasio elegantnim, duboko promišljenim i uzbudljivim.

 

Nastupao je širom svijeta s nekim od vodećih zvijezda jazza i klasične glazbe. Među ostalima svirao je s Leeom Konitzom, Billyjem Hartom, Pharoahom Sandersom, Markom Turnerom, Paulom Motianom i drugima. Njegova diskografija seže u širinu i dubinu, obuhvaćajući solo improvizacije i intimne duete, kao i ritmički bogate trio albume kojima osvaja melodičnom privlačnošću i ukusom.

 

Ulaznice nabavite klikom na ulaznice.hr. Covid potvrda ili negativan test ne stariji od 48h potrebni su za sva tri koncerta. Za koncerte Iyera i Tepfera u maloj dvorani neće biti omogućeno testiranje  dok će se za koncert Kurta Ellinga biti moguće testirati od 18-19:30 na samom ulazu po cijeni od 50kn. U slučaju pozitivnog testa ili nedostatka važeće covid potvrde, novac za kupljene ulaznice neće se vraćati.