Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Kolumne > Interview > Boras o incidentu u Studentskom zboru
Izvor: Hina
Izvor: Hina

Boras o incidentu u Studentskom zboru

Sefovi za oružje, skupi mobiteli, još skuplji laptopi, kožne torbe i individualni trening za razlikovanje bitnog od nebitnog. Ima toga još, ali ne stane u jednu rečenicu. Sve je to, i još dosta toga, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, Mihovil Mioković platio 700.000 kuna. 

 

Piše: Dario Topić

 

Novac koji je trošio javni je novac, a sve fakture odobrilo mu je Sveučilišta, točnije na njima stoji potpis Borasovog prorektora za poslovanje, Tonćija Lazibata. Odlučili smo zato rektora Damira Borasa zamoliti za komentar na cijeli slučaj na što je i pristao.

 

Nema ništa sporno, suradnja sa zborom je jako dobra

 

Na pitanje kako komentira nedavne događaje vezane uz Studentski zbor rektor je naglasio kako zbor predstavlja sve studente Sveučilišta u Zagrebu. Pozvao se na Zakon o studentskom zboru i istaknuo kako je dužnost Sveučilišta da im omoguće financiranje koje im po tom istom zakonu i pripada.

 

- Mi po Zakonu o Studentskom zboru moramo poštovati odluke Studentskog zbora i omogućiti im ono financiranje koje njima pripada i mi jako dobro surađujemo sa Studentskim zborom i njihova je stvar što će se događati u njihovoj organizaciji. Dakle mi poštujemo studentske predstavnike. Mi možemo imati svoje mišljenje o medijima, kako su to sve prikazali, ali mi se u to ne smijemo u smislu organizacije i inače, utjecati. – govori Boras i pritom još jednom proziva medije.

 

Pitamo ga stoga, što znači „medijsko prikazivanje“ spomenutog događaja, odnosno mislili da nešto od napisanog nije istinito?

 

- Ne možete na temelju dvije tri stvari njima pripisivati cjelokupni financijski trošak. – odgovara nam rektor i pojašnjava da se treba objektivno proučiti na što su novci potrošeni, a ne odmah napisati da je „700 tisuća kuna spiskao na kompjutere“.

 

Što se tiče objavljenog popisa transakcija, Boras kaže da je sve legalno. No, dobro to ionako nitko ne spori, pitanje je je li potreban laptop za 22 i pol tisuće kuna, mobitel od 8 tisuća ili torba za tisuću.

 

- Mi ne možemo odlučivati hoće li Studentski zbor kupiti ovakve ili onakve kompjutere – kratko je odgovara Boras i dodaje – Mi moramo paziti samo da je natječaj bio raspisan po zakonu i da je sve po zakonu. Osim toga, nikad nismo davali u tom smislu savjete Studentskom zboru.

 

Mihovil Mioković// Izvor: Hina

Mihovil Mioković// Izvor: Hina

 

Treba li povećati kontrolu trošenja novca?

 

Zakonom je određeno kako Sveučilište u Zagrebu nema nikakvu kontrolu nad upravljanjem financijama Studentskog zbora, pojašnjava nam rektor i kaže da mu u zadaću postavljamo nešto što on ne smije raditi. Doduše ono što svakako smije, a što bi se nakon ovakvog slučaja možda i očekivalo jest apel da se izmijeni takav zakonski okvir ako već postoji. Pitamo zato rektora Borasa ima li takvo nešto u planu.

 

- To ostavljam Ministarstvu da promijeni. Mi dobro surađujemo sa Studentskim zborom. – kratko poručuje i još jednom naglašava odličnu suradnju sa tim i takvim zborom i ističe kako je općenito suradnja sa studentima prioritet.

 

- Mi smo do sada imali uvijek potporu Studentskog zbora i oni su imali našu. – zaključuje.

 

Studenti nisu odgojeni da se bave problemima Sveučilišta

 

No pitanje je onda s kojima se to studentima surađuje budući da je izlaznost na studentske izbore već godinama kriminalno niska i iznosi u prosjeku manje od 10%. Drugim riječima od oko 70 tisuća studenata, na izbore izađe tek njih 7 tisuća.

 

Jesu li tome kumovale afere i brojne priče koje se vežu uz rad Sveučilišta pa tako i Zbora? Je li u pitanju samo neinformiranost i nezainteresiranost studenata za njihove predstavnike? Ako pitate rektora, ništa od navedenog.

 

- Nije pitanje apatičnosti nego svi se, mnogi se bave isključivo učenjem i nisu odgojeni tako da se bave i problemima Sveučilišta. Sigurno da bi nam, meni bilo drago da svi studenti izađu na izbore. Uvijek svi. – dodajući da to nije problem koji se veže isključivo uz Zagreb.

 

Ipak, mora postojati neki razlog jer, svjedoci smo da tjednima i mjesecima sa Sveučilišta u Zagrebu stižu vijesti o aferama i skandalima. Pogađate, za sve probleme i ovoga puta krivi su mediji.

 

- Izmišljaju se afere i izmišljaju gafovi, a potpora Senata od 80-90%  pokazuje da sve to nije istina. – zaključuje Boras.

 

Ako želite znati više, poslušajte posljednju epizodu Studomata na našem mixcloud kanalu: