Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Kolumne > COVID potvrde obavezne i za studente
image

COVID potvrde obavezne i za studente

Osim zaposlenika, na pojedinim zagrebačkim fakultetima i studenti od danas moraju imati COVID potvrde, potvrde o preboljenju korone ili negativne testove.

 

Napisale: Una Gregurina i Antonela Šaponja

 

Filozofski fakultet među prvima je objavio tu odluku, a nastavu je na dva tjedna prebacio online. Dekan Miljenko Jurković u vezi ove teme oglasio se u Dnevniku RTL-a.

 

- Ne možemo čekati odluke države ili nadležnih tijela. Time smo studentima omogućili da se dodatno cijepe oni koji nisu, da odluče što će činiti. I nemojte zaboraviti, studiranje nije obavezno. Tko neće nakon toga moći izvršavati svoje obaveze, Bože moj, zamrznut će studij ili ga odgoditi – rekao je dekan Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

 

Studenti Veterinarskog fakulteta pak od danas ne mogu na nastavu ni u kojem obliku bez COVID potvrde. Navode kako online nastava ne dolazi u obzir, a izostanak zbog neposjedovanja potvrde, kako stoji u obavijesti koju potpisuje dekan Veterinarskog fakulteta Nenad Turk, istovjetan je izostanku iz drugih razloga te će se studenti morati opravdavati u Referadi. Kako navode iz Ministarstva, sastavnice Sveučilišta same propisuju obvezu posjedovanja covid potvrda za studente.

 

Pojedini studenti smatraju da bi fakulteti u slučaju uvođenja COVID potvrda trebali studentima osigurati besplatno testiranje. S tim se slaže i Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu koji je zatražio odgodu uvođenja potvrda kako bi studentima omogućili period za prilagodbu. Velik je udar na studentske džepove ako bi se trebali testirati svaki drugi ili treći dan i sami plaćati testove s obzirom na to da test košta i po 100 kuna.

 

Svoje mišljenje i mišljenje svojih kolega o novo donesenim mjerama za Radio Student iznio je i studentski pravobranitelj, Boris Rajić.

 

- Prije svega mislim da su preuranjene, da su ti fakulteti donijeli odluke prije nego što se uopće znalo koja je konkretna odluka stožera – rekao je Rajić.

 

Boris je također otkrio i koje bi, po njegovom mišljenju, potencijalne štete mogle nastati s obzirom na podjele na cijepljene i ne cijepljene.

 

- Šteta je već velika. Ne samo zbog studenata nego i cijelo društvo, vidimo svakodnevne prosvjede. Samo pitanje je mjere i proporcionalnosti dakle je li to nešto opravdano da bi se zaštitilo recimo zdravlje građana i zdravlje studenata. A to je pitanje za svaku osobu pojedinačno i svako može osobno reći jel to nešto pretjerano ili je to nešto proporcionalno. – rekao nam je studentski pravobranitelj.

 

Međutim uvijek postoje i alternativna rješenja. Pravobranitelj nam je objasnio na koji bi se način mogla sačuvati sigurnost studenata i profesora te poštivati trenutna vrlo loša epidemiološka situacija, bez da se nužno studente prisili na cijepljenje ili im se zabrani dolazak na fakultet u slučaju da to odbiju.

 

- Ako se uvode COVID potvrde za studente koji dolaze na predavanja, onda mora biti organizirano testiranje koje je besplatno i lako dostupno za studente. Ili alternativno, da se omogući online prisustvovanje predavanjima. Iako, to je privremeno rješenje jer Ministarstvo je prije kojih mjesec dana reklo da fakulteti koji nemaju akreditirane programe za online nastavu da oni ne mogu primarno izvoditi online nastavu. – zaključio je pravobranitelj Rajić.

 

A što o tome svemu misle mladi saznali su novinari Radija Student koji su proveli anketu nad 1144 ljudi, od kojih više od 90% trenutno studira. Tek njih 28 završilo je studij, 30 ih je zaposleno, a 24 su još u srednjoj školi.

 

1

 

Više je žena nego muškaraca odgovorilo na pitanja podržavaju li cijepljenje, planiraju li se cijepiti i što misle o uvođenju COVID potvrda na fakultete.

 

2

 

Nešto više od polovice ispitanih podržava cijepljenje protiv korone, dok tek njih 4 ne znaju, a ostali ga ne podržavaju. Nije se cijepilo 45% ispitanih, 40% je, a 6% ih se planira cijepiti uskoro. Ostali nisu sigurni.

 

3 mer4 mer

 

Mišljenja oko samog cijepljenja podijeljena su otprilike na pola. Ono što je na neki način sigurno i oko čega se mišljenja studenata većinom poklapaju jest protivljenje prisiljavanju na cijepljenje i zabrani ulaska na fakultete bez važeće COVID potvrde.

 

Studente smo pitali što misle o uvođenju covid potvrda za ulazak na fakultete. Neki su tek kratko napisali da ‘podržavaju’ ili ‘ne podržavaju’ uvođenje covid potvrda na fakultete, a poneki su svoje mišljenje obrazložili. Neke od anonimnih odgovora prenijet ćemo u potpunosti.

 

- Protiv. Pravo na rad i obrazovanje imaju svi, svi imaju autonomiju i zna se što je informirani pristanak (ucjena ugrožavanjem egzistencije je prisilila i osoba pod tim uvjetima ne može dati informirani pristanak) – napisao je anonimni student.

 

- COVID potvrde ne bi smjele biti faktor koji studentima onemogućuje prisustvovanje nastavi. Svatko ima pravo na svoj izbor, a poremetit studentu cijelu godinu na faksu (što se desi izostajanjem s nastave) nije korektno niti pravedno – napisao je drugi.

 

Neki se pak s njima ne slažu.

 

- Apsolutno u redu, ako studenti mogu izlijevati litre alkohola u sebe na tjednoj ili polutjednoj bazi mislim da mogu se i cijepiti. Nisam protiv ni blagog alkoholizma, ali argument da oni ne znaju sto je u tome i paze što ide u njihovo tijelo mi je naprosto smiješan s obzirom na način života prosječnog studenta – napisao je anonimac u anketi.

 

- Podijeljenog sam mišljenja. Smatram da bi se neki kao studenti medicine, veterine i farmacije trebali cijepiti zbog struke kojoj pripadaju, ali opet mislim da nije fer ljudima oduzimati pravo studiranja – smatra student.

 

- Najlakša stvar na svijetu je cijepiti se i zaštititi sebe i druge. Ako ljudi to odbijaju zbog dezinformacija na fejsu i poraznog znanja biologije ne može se ništa drugo nego kontrolirati tko može ući u prostore u kojima je veća šansa da se teška i potencijalno smrtna bolest širi – napisao je drugi.

 

- Iako se slažem sa cijepljenjem mislim da bi onda trebao postojati način pohađanja nastave za one koji se ne žele cijepiti – zaključio je jedan od anonimaca u anketi.

 

Više poslušajte u 199. izdanju Studomata: