Radio Student Najavljuje:
Naslovna > RS Mashup > Covid situacija na španjolskim sveučilištima
Deusto

Covid situacija na španjolskim sveučilištima

Na samo početku pandemije, Španjolska je bila jedna od država s najvećim brojem zaraženih i hospitaliziranih. Do danas se stanje promijenilo, a epidemiološke mjere poput držanja distance i nošenja maski su i dalje tu. Procijepljenost stanovništva sada već prelazi 80 posto.

 

Piše: Maja Matas

 

- Mislim da je cijepljenje rješenje na svakoj razini jer se moramo vratiti u normalu. Ako se želimo družiti s obitelji bez rizika, moramo se cijepiti i riješiti ovaj problem na globalnoj razini“ , rekao je Ivan San Atilano, predsjednik Studentskog zbora u španjolskom Bilbau i gost ovotjednog Regionalca.

 

Reakcije fakulteta na koronavirus bile su različite. Sveučilište u Bilbau, gdje se Ivan nalazi brzo je reagiralo na situaciju. Studenti su dobili obavijest na email da nastava ide online na tjedan dana, ali se to pretvorilo u višemjesečnu odluku. Profesori su se prilagodili novonastaloj situaciji pa se sve odvijalo normalno. Kasnijim povratkom na fakultet, prešlo se na hibridni model koji se odvijao i na Sveučilištima u Hrvatskoj.

 

- Kada je karantena završila, ljudi su htjeli izlaziti vani i vratiti izgubljeno vrijeme“, rekao je predsjednik studentskog Zbora. Mladima je nedostajalo zabave. Tako je Vlada u Španjolskoj iskoristila ovu situaciju kao priliku i razvila programe kojima bi se privuklo mlade ljude na odlazak u kazališta. Dopušteni su odlasci u kazališta, kina.

 

Na Sveučilištu ima studenata koji još nisu cijepljeni. Oni mogu sami odlučivati jer cijepljenje nije obavezno. Nose se maske i održava se distanca, ali ipak je najveći fokus na procijepljenosti.

 

- Španjolska Vlada napravila je kampanju u kojoj mladi na televiziji govore o cijepljenju, a ona se na kraju pokazala uspješnom“, rekao je Ivan ističući na kraju da je najbolji način cijepiti se i riješiti se koronavirusa.

 

Više poslušajte u Studomatu: