Radio Student Najavljuje:
Naslovna > RS Mashup > Filozofski misli zeleno
IMG-20220606-WA0001

Filozofski misli zeleno

Zagrebački Filozofski fakultet bogatiji je za još jednu studentsku inicijativu.

 

Piše: Ela Hamzić

 

Nedavno je u Zagrebu na Filozofskom fakultetu održan projekt Zelena žurka koja je dio inicijative Zeleni Filozofski. Cilj inicijative je osvijestiti studentsku populaciju o očuvanju okoliša, a na Zelenoj žurci, prvom događaju koji je organiziran, studenti su se mogli slušati predavanja, sudjelovati na kvizu i donirati šalice.

 

Korona usporila realizaciju

 

Ideja o ovoj inicijativi postoji još od 2019. godine. Skupina studenata koja je došla do ove ideje tada je napravila Facebook stranicu i u prostorijama fakulteta organizirano je gledanje dokumentarnih filmova s ekološkim temama. Iako su u planu imali još projekata, pandemija korona virusa onemogućila je rad inicijative te se prvotna skupina studenata razišla. Ove godine je održan sastanak s ciljem oživljavanja inicijative. Zahvaljujući dobroj volji i zainteresiranosti studenata inicijativa sada broji preko 20 članova. Međutim, nije samo sastanak uspio prikupiti članove. Brojnosti grupe doprinijela je i Zelena žurka, prvi događaj koji je inicijativa organizirala kao uvod u svoje buduće djelovanje.

 

U tri dana tijekom kojih se održala Zelena žurka oživio je Klub studenata Filozofskog fakulteta koji je inače zatvoren. Edukativan sadržaj koji je od 25. do 27 svibnja u KSFF-u predstavljen studentima stavljen je okvire zabavnog i sudjelujućeg učenja. Studenti su uz kave i sokove mogli pogledati dokumentarne filmove, slušati gostujuća predavanja i sudjelovati u pub-kvizu.

 

Šarene šalicu

 

Također, bilo je održano natjecanje u najcringe šalici. Studenti Filozofskog fakulteta su tim natjecanjem htjeli motivirati ostale studente da doniraju svoje šalice u KSFF kako bi se izbjeglo korištenje jednokratne ambalaže za posluživanje pića. Ovako će Filozofski fakultet imati šarenu kolekciju šalica koje će, osim spašavanja okoliša, možda nekome i izmamiti osmijeh na lice. Osim što je Zelena žurka uspjela na zabavan način educirati studente uspjela je i inicijativi priključiti još članova. “Svatko tko je zainteresiran za neku zelenu politiku, za poboljšanje okoliša svog fakulteta ili podizanje svijesti u svojoj okolini može nam se pridružiti.“ rekao je jedan od članova inicijative, Lovro Turalija.

 

Što nam je Lovro još otkrio, saznajte u prilogu Studomata: