Radio Student Najavljuje:
Naslovna > RS Mashup > Grad Zagreb dijeli stipendije
Stipendije GZ 2021_22 k

Grad Zagreb dijeli stipendije

Grad Zagreb na službenim je stranicama objavio je čak 15 natječaja za dodjelu stipendija za tekuću školsku, odnosno akademsku godinu.

 

Piše: Dario Topić

 

Dodijeljuju se sljedeće stipendije:

 

  • 98 stipendija za učenike i studente slabijeg socio-ekonomskog statusa
  • 105 stipendija za učenike i studente sa invaliditetom
  • 97 stipendija za učenike i studente romske nacionalnosti
  • 168 stipendija stipendija za učenike i studente u deficitarnim zanimanjima
  • 220 stipendija za izvrsnost

 

Podsjetimo, zastupnici zagrebačke Gradske skupštine ranije su prihvatili odluke o dodjeli stipendija Grada Zagreba učenicima i studentima s invaliditetom, romske manjine, deficitarna zanimanja, za izvrsnost te na temelju socio-ekonomskog statusa.

 

Riječ je o prijedlozima zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića koji su na dnevni red 5. sjednice Gradske skupštine stavljeni po hitnom postupku.

 

Mjesečna stipendija iznosi 2700 kuna neto za učenike i 3800 kuna neto za studente. Novčana sredstva za stipendije osiguravaju se u proračunu Grada Zagreba.

 

Stipendijski programi Grada Zagreba u protekloj školskoj godini obuhvatili su 921 učenika i studenata, a za stipendije je na godinu izdvojeno ukupno približno 38 milijuna kuna. Od 921 dodijeljenih stipendija, 478 stipendija je bilo dodijeljeno u programu stipendija za izvrsnost.

 

Temeljni cilj izmjena programa stipendiranja Grada Zagreba je jačanje socijalne dimenzije stipendiranja, odnosno udjela stipendija koje se dodjeljuju ranjivim skupinama i deficitarnim zanimanjima u odnosu na stipendije za izvrsnost.

 

Osim toga, cilj je i povećati broj novih stipendista, kao i ukupni broj korisnika stipendija. Nadalje, posebna je pažnja usmjerena motiviranju učenika i budućih studenata za odabir deficitarnih zanimanja, stoji u obrazloženju sa Skupštine.

 

Rok za prijavu je 27.12.2021., a detalji natječaja nalaze se OVDJE.