Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Kolumne > Hrvatska Sveučilišta i covid
virus-g2bcdbf031_1920

Hrvatska Sveučilišta i covid

Pandemija korona virusa jača što se pokazuje u brojkama oboljelih koje rastu iz dana u dan, a „novo normalno“ postalo je samo „nomalno“. Među zaraženima sve je veći udio mladih, a akademska zajednica se suočava s novim izazovima u provedbi brojnih mjera. 

 

Pišu: Noemi Maria Rumora i Doris Mašić

 

U fokusu ovotjednog Regionalca su četiri najveća hrvatska sveučilišta – zagrebačko, splitsko, osječko i riječko i njihova iskustva u provođenu mjera. U priopćenju Sveučilišta u Zagrebu, koje broji više od 70.000 studenata, stoji kako je na svakome od fakulteta da regulira mjere i time poboljša kvalitetu studiranja svojih studenata jer samo Sveučilište nema centralizirano upravljanje COVID mjerama.

 

Prorektor za nastavu splitskog sveučilišta, Goran Kardum, otkriva kako se splitsko sveučilište pridržava svih mjera koje propisuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo od kojih su neke: držanje fizičke distance i nošenje zaštitnih maski u zatvorenom, a vršitelj funkcije predsjednika studentskog zbora, Marko Mimica, ističe i mjerenje temperature kao jednom od glavnih mjera.

 

Nešto je drugačija priča u Rijeci. Tamošnja prorektorica za studije, studente i osiguranje kvalitete, Marta Žuvić, navodi kako osim osnovnih mjera sveučilište nastoji smanjiti broj studenata u grupi, a nastava se na nekim od sastavnica provodi u hibridnom obliku. S druge strane, zamjenik predsjednika studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci, Luka Delak otkriva nam kako su se studenti prilagodili na covid mjere i naučili živjet u suživotu s njima. Covid potvrde se ne provjeravaju na samim Fakultetima jer se poštuju ostale mjere, kao što su nošenje maski te propisana distanca, ali one su potrebne u različitim nastavnim bazama i različitim institucijama u kojima studenti odrađuju vježbe.

 

Zadnja postaja Regionalca bilo je Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, s oko 19.000 studenata, što je gotovo jednako kao i u Splitu. Telefonski nam se javila profesorica Loretana Farkaš, prorektorica za nastavu i studente, a ono što ističe jest da je nastava dobro posložena. Na svih 18 sastavnica nastava ne funkcionira jednako jer ovisi o kapacitetu kojim raspolažu. Nastava se provodi uživo, no paralelno postoji mogućnost online uključivanja. Također, Farkaš ističe da procijepljenost među studentima ne prelazi 50% i da ih je u ovome trenutku zaraženo više nego prošle godine. Dakle, nakon obilaska svih četiriju Sveučilišta čini se da svako Sveučilište ima svoju politiku provedbe mjera, a o tome slažete li se više sa drugim politikama ili politikom vašeg sveučilišta odlučite sami.

 

Detaljnije o cijeloj temi poslušajte u posljednjem izdanju emisije Studomat na našem mixcloud kanalu: