Radio Student Najavljuje:
Naslovna > RS Mashup > Novo vodstvo Hrvatskog studentskog zbora
262180013_327171769409054_3943548863683115093_n

Novo vodstvo Hrvatskog studentskog zbora

Na konstituirajućoj sjednici Hrvatskog studentskog zbora za akademsku godinu 2021/2022 izabrano je novo vodstvo. Za predsjednika HSZ-a izabran je Neven Pintarić, student prometa na Veleučilištu u Rijeci i poslovne ekonomije na Sveučilištu u Rijeci te ujedno i predstavnik Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci kao i gost ovotjednog Studomata. Za njegova zamjenika izabran je Ivan-Pavao Boras, predstavnik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu.

 

Sjednica je održana u Studentskom centru u Varaždinu, uz Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu kao domaćina.

 

Hrvatski studentski zbor je predstavničko tijelo studenata Sveučilišta, Visokih škola i Veleučilišta u Republici Hrvatskoj. U svom radu, zbor nastoji provoditi dva osnovna cilja, a to su predstavljanje i zalaganje za studente u visokom obrazovanju, ali i provođenje projekata koji su u interesu studenata.

 

„HSZ je predstavničko tijelo koje je u direktnoj komunikaciji s Ministarstvom tako da sve što Ministarstvo želi implementirati, napraviti neke izmjene zapravo uvijek komunicira s nama“, rekao je predsjednik Hrvatskog studentskog zbora.

 

Neven ističe kako bi kroz svoj program htio naglasiti promociju HSZ jer studenti nemaju veliku percepciju o tome što je HSZ i u kojem formatu on djeluje. Tako je unutar programa sastavio 5 točaka koje je usuglasio sa svojim zamjenikom Ivanom-Pavlom Borasom.

 

„To je studentski standard, međunarodna suradnja, studentske iskaznice nove generacije na europskoj i nacionalnoj razini jer tu moram napomenut da sveučilišno računski centar Srce planira implementirati virtualnu studentsku karticu odnosno iksicu, mi ćemo u 2022. kalendarskoj godini inzistirati na uvođenju, ali i aktualno participirati u izradi, također četvrta točka je proaktivna participacija povjerenstvima koja su nadležna za studente i  općenito mlađu populaciju, a tu su i neka važna tijela na kojima ćemo inzistirati na aktivnom sudjelovanju, rektorski zbor, savez za mlade RH, ekspertna radna skupina za izvođenje kuriklularne reforme, ali i povjerenstvu za izradu pravilnika o prehrani“,  naglasio je Neven.

 

Osim toga, suradnja Sveučilišta i Visokih škola povezana je kroz rektorski zbor. Kroz Hrvatski studentski zbor nastojat će se prezentirati svi projekti koje provode sveučilišni zborovi u Hrvatskoj.

 

„Krajnji cilj kroz je utjecaj na vladu da s 25% oporezivanja smanje i reduciraju na 5%. Tako smo  nastojali omogućiti menstrualne proizvode u svim sastavnicama Sveučilišta“, zaključio je Neven na kraju utvrdivši kako su riječki zbor prezentirali upravo kroz projekt o menstrualnim potrepštinama.