Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Glazba > Opraštamo se od Marka Lanegana
lanegan

Opraštamo se od Marka Lanegana

Mnoge je iznenadila njegova smrt u 57. godini života. Ipak, oni koji su čitali njegovu posljednju knjigu znaju da je imao teških problema sa preboljenjem koronavirusa. Opraštamo se od neuništivog pjevača i autora, rado viđenog zagrebačkog gosta, Marka Lanegana.

 

Piše: Ivan Kolar

 

Osnivač ranih grungera Screaming Trees, član bendova Queens Of The Stone Age i The Gutter Twins, zatim 11 solo albuma i tri kolaborativna – bogatu karijeru zaustavila je uranjena smrt prolifičnog i kultnog glazbenika koji je utjecao na mnoge, bez da je kompromitirao vlastiti stil i izričaj.

 

 

Uz glazbu objavio je i tri knjige. Prvu, I Am The Wolf: Lyrics & Writing, sadržavala je tekstove pjesama, objašnjenja i zanimljivosti, a druga, Sing Backwards And Weep, izana je 2020., a radi se o punokrvnom memoaru – lektira za svakog ljubitelja Markova rada. Prošle godine u prosincu, izdao je knjigu Devil In A Coma, u kojoj je opisao svoju muku s koronavirusom. Naime, Mark je imao jedan od težih slučajeva bolesti u kojoj je ulazio i izlazio iz kome, halucinirao i proveo mjesece u bolnici u Irskoj gdje je i živio.

 

 

Objava o njegovoj smrti došla je putem njegovog službenog twitter profila. U izjavi stoji kako je Mark preminuo u svom domu u Irskoj, iza njega ostaje njegova žena Shelley te kako više informacija u ovom trenutku nije dostupno. Palindromski datum pamtit ćemo po odlasku velikog, a nakon Marka Brecelja koji je također nedavno preminuo, možda će ova godina biti i gora od kobne 2020. po pitanju odlaska velikih glazbenika.