Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Radio Student > Politološki podkast: Berto Šalaj
Podkast Grafika full 3

Politološki podkast: Berto Šalaj

Poslušajte posljednje izdanje Politiloškog podkasta u kojem vas očekuje razgovor s prof.dr.sc. Bertom Šalajem. Pripremite se za odličnu analizu i raspravu o političkom populizmu i njihovim najjačim predstavnicima.

 

U trećoj epizodi Politološkog Podkasta Enes Kulenović razgovarao je s Bertom Šalajem, redovitim profesorom na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Razgovor je započeo temom populizma. Jedan njegov oblik je populizam slavnih koji donose tehnike i iskustva komunikacije iz medija u političku sferu, bilo da je riječ o u Hrvatskoj nešto manje poznatim slučajevima poput Slavija Trifonova u Bugarskoj ili Mannyja Pacquiaoa na Filipinima, pa do svima poznatih Donalda Trumpa i Volodimira Zelenskog, a u Hrvatskoj Miroslava Škore.

 

 

Populizam kao šira pojava ima negative strane, donosi polarizaciju pa i rizik raspada političke zajednice, dok s druge strane može biti korektiv elitističkoj demokraciji, uključiti one marginalizirane i obnoviti ono političko koje liberalna demokracija prepušta tržištu, sudovima i tehnokratskim elitama eliminirajući mogućnost da demos odabire među alternativama. Šalaj je također istaknuo važnost demokratske političke kulture u trenucima u kojima permisivni konsenzus koji omoguće de facto elitističku demokraciju puca te se pojavljuje prijetnja novih despotizama. U okolnostima demokratskog deficita u Hrvatskoj u kojemu mnogi koriste opciju izlaska iz političke zajednice, fizičkog i mentalnog, Šalaj je naglasio važnost građanskog odgoja kao institucije koja educira za aktivno građanstvo. On bi trebao biti uveden sustavno na nacionalnoj razini, a pretpostavka za to je minimalan konsenzusu elita u konfliktnom području obrazovne politike. Njegov cilj ne bi trebao biti zagovor partikularne ideologije nego razvoj aktivnog građanstva unutar liberalno demokratskih okvira.

 

Emisiju Politološki podkast realizira Hrvatsko politološko društvo.