Radio Student Najavljuje:
Naslovna > RS Mashup > Spiritus – aplikacija uspomena
spirt

Spiritus – aplikacija uspomena

Znate li da je 99 posto ljudi koje je ikada živjelo zaboravljeno? O svojim precima poneki znaju iz priča s nedjeljnog obiteljskog ručka koja se generacijama pričala u obitelji. Tek oni rijetki ostali su zapamćeni.

 

Pišu: Noemi Maria Rumora i Antonela Šaponja

 

Tim iznimno kreativnih studenata i bivših studenata Sveučilišta u Zagrebu osmislili su način za sačuvati uspomene na ljude sa zanimljivim i neispričanim životnim pričama koji više nisu s nama.

 

Kreirali su i osmislili Spiritus – mobilnu aplikaciju u kojoj se mogu čuvati uspomene na njih u obliku fotografija i priča. I tako ih zabilježiti za vječnost. Priče su na klik daleko.

- Sama ideja za Spiritus je zanimljiva jer je nastala na temelju pjesme Andrija Čordaš koju su napisali Najbolji hrvatski tamburaši. Dakle, to je narativna pjesma, slična onoj o Vasi Ladačkom, o pojedincu koji je živio život i u jednom trenutku umro. Samo po sebi to nije ništa zanimljivo, ali netko tko je bio dobar prijatelj s Andrijom Čordašom je htio i dalje tu priču o njemu pričati i napisao je pjesmu. Taj najobičniji čovjek ikada je dobio pjesmu zbog kojeg će ga se potencijalno pamtiti. Pa koliko samo postoji pojedinaca koji su zaboravljeni, a imali su predivne životne priče… – rekao nam je Dino Jerković u Studomatu.

 

U timu ih je osim njega još šestero sadašnjih i bivših studenata – Marko Šoljić, Mateo Stjepanović, Marin Grbić, Filip Šojić, Petar Zeman te Marko Dujmović.

 

Uz kreiranje vlastitih uspomena na drage ljude, korisnici aplikacije mogu pročitati i inspirirati se životnim pričama drugih ljudi.

 

Godinu dana radili su na projektu, a njihova ideja dobitnica je nagrade za najbolju studentsku aplikaciju u Hrvatskoj na LUMEN natjecanju, a planiraju se proširiti i na druga međunarodna tržišta.

 

Više poslušajte u Studomatu: