Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Glazba > Yves Tumor na 8. MENT-u
Yves Tumor by Paul Kooiker

Yves Tumor na 8. MENT-u

Uz dosadašnje objavljivanje video showcase-ova hvaljenih prošlogodišnjih izvođača iz regije, MENT je najavio prvog ovogodišnjeg izvođača – Yves Tumor.

 

Nagrađivani i hvaljeni showcase festival MENT Ljubljana doživjet će ove godine svoje osmo izdanje od 8. do 10. lipnja. MENT je svojim kontinuitetom i kvalitetom kroz godine postao nezaobilazno mjesto za bendove, izdavače, promotore i sve one koji su na bilo koji način povezani s glazbenom industrijom, ne samo u regiji, nego i puno šire. O tome najbolje svjedoči činjenica da je posljednjem izdanju prije epidemije na njemu nastupilo 80 bendova iz čak 26 zemalja, a među njima naravno i glazbenici iz Hrvatske. Ove godine ponovno će se održati i konferencija s brojnim relevantnim govornicima iz glazbene industrije. Ograničeni kontingent early bird ulaznice po cijeni od 35 eura već je u prodaji i može se kupiti do 1. travnja na službenim stranicama festivala.

 

Čast da otvori ovogodišnji MENT pripala je američkom majstoru eksperimentalne glazbe Yvesu Tumoru. On pomiče, mijenja i poigrava se s granicama suvremene umjetnosti i kulture u svom autentičnom zvučnom potpisu. Kroz rock, psihodeliju i elektroniku na potpuno novi način stvara moderni pop izričaj, a kritika ga opisuje kao kombinaciju Iggy Popa, D’Angela, Princea i Grace Jones.

 

 

Pjesma “Jackie” s njegovog posljednjeg EP-a The Asymptotical World proglašena je najboljom pjesmom  u 2021. u časopisu Crack, a i Pitchfork  ju je uvrstio u top 25  pjesama prošle godine. O njegovim  “Gospel For A New Century”, “Kerosene!”, “Noid”, “Licking An Orchid” i “Lifetime” pohvalno su pisali New York Times, WSJ, Rolling Stone, the FADER, NPR i drugi. Do sada je izdao četiri studijska albuma. Njegov nastup u Ljubljani u sklopu svjetske turneje nipošto se ne smije propustiti!