Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Radio Student > Završen paneuropski ciklus IndieRE
indiere (1)

Završen paneuropski ciklus IndieRE

IndieRE europski je projekt koji je za cilj imao promovirati lokalne glazbene scene putem radijskih emisija. Independent Radio Exchange puni je naziv, a kroz njega smo mogli čuti najzanimljivije mlade izvođače iz Njemačke, Slovenije, Italije, Austrije, Francuske i Hrvatske. 

 

Jedan ciklus je završen, a s veseljem možemo reći da je Europska Unija odobrila i novi ciklus koji počinje narednih mjeseci. Radi se o krovnom projektu naziva Music Moves Europe koji putem glazbe ima cilj bolje povezati Europu, a u našem slučaju, oplemeniti suradnju između nezavisnih radijskih postaja. Ovo je i svojevrsan prošireniji potomak projekta Radio Muse, u kojem smo već predstavili veliki broj hrvatskih glazbenika. U IndieRE projektu su sudjelovali Radio Popolare (Milan), Radio Študent (Ljubljana), Radio Campus (mreža radija iz Francuske), Radio Corax (Halle) i Radio Orange (Beč). Sve emisije možete pronaći klikom na link.

 

U prethodnih 18 mjeseci imali smo zadatak napraviti tri  jednosatne emisije u kojima smo se trudili pokriti kvalitetne alternativne bendove i izvođače iz cijele Hrvatske, ali i predstaviti specifičnosti glazbenog djelovanja, izazove i probleme s kojima se naši glazbenici nose. U prvoj smo emisiji (koja je emitirana krajem studenog 2020.) ugostili Kornela Šepera iz benda Šumski kako bismo osim njihovog rada, predstavili i sveobuhvatno glazbeno-scensko djelovanje toga samozatajnog basiste. Razgovarali smo o URK-u, Klubu Močvara, izdavaštvu Kekere Aquarium. U sklopu emisije još smo slušali i Marka Mrakovčića, Delapse, Nemanju i Kevlar Bikini.

 

 

U drugoj emisiji (produciranoj krajem travnja 2021.) ugostili smo Marka Mrakovčića podjednako radi njegovog snimateljskog i producentskog rada te njegovog albuma Breeding Black Sheep koji je poharao top liste najboljih albuma u 2020. S Markom smo ponajviše filozofirali o glazbi, kako je sve krenulo, zbog čega je sve opstalo i kako dalje. Klasičan glazbeni-egzistencijalizam u kojem će se svatko pronaći ako želi čuti zašto se Mark uopće bavi glazbom. Uz to, slušali smo i Moraines, Rodeo, Trokut, JMZM i The Gentleman.

 

 

U trećoj i finalnoj emisiji u našoj produkciji produciranoj u rujnu 2021. ugostili smo Lidiju Dokuzović iz jednog od naših ponajboljih world music sastava Afion. S Lidijom smo, osim o bendu razgovarali i o world music sceni u Hrvatskoj u usporedbi s Europskom. Afion je bend koji je odradio nebrojeno puno koncerata do zatišja i Lidijinog preseljenja u Švedsku, međutim zbog kvalitetnog autorstva, i nove i stare pjesme dišu suvremeno. U Europu smo još poslali i Kozmodrum, Bad Daughter, Paprat, Litl Itali, Snooze in Motion, ROLO i ###.

 

 

Jedan ciklus je završen, a drugi samo što nije počeo. Malo je reći da nam tri sata, odnosno tri emisije nisu bile dovoljne da predstavimo scenu koja je trenutno bogata, kvalitetna i prolifična, ali zato smo sretni što uskoro počinjemo s novim IndieRE emisijama.