Radio Student Najavljuje:
Naslovna > RS Mashup > Žene u znanosti i visokom obrazovanju
Izvor: N1/screenshot
Izvor: N1/screenshot

Žene u znanosti i visokom obrazovanju

Znanost, tehnologija, inženjerstvo, matematika, odnosno STEM područja, samo su neka od postignuća u kojima žene dominiraju. Iako bismo njihov dan trebali svakodnevno slaviti, Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti službeno se obilježava svake godine 11. veljače.

 

Piše: Inka Rutić

 

Žene se tradicionalno većinom vežu uz poslove kućne ispomoći, brige o starim i nemoćnim osobama, učiteljica čije su plaće niske i položaji ne nude previše prilika za budućnost, ali postoje zanimanja i položaji u kojima su žene dobro plaćene, poput poslova odvjetnica, sutkinja, pa sve do stručnjakinja za odnose s javnošću.

 

U vezi ove teme oglasila se pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić te svoju izjavu dala za emisiju Studomat.

 

-Trendovi po pitanju spolne zastupljenosti u području visokog obrazovanja u posljednjih nekoliko desetljeća se, polako, ali sigurno kreću u korist žena. Osim toga što žene u malo većem postotku upisuju visokoobrazovne studije u posljednjih 20 godina žene na godišnjoj razini ipak čine većinu studenata koji završavaju studije. U strukturi diplomiranih studenata danas na godišnjoj razini imamo, otprilike, 60% žena i 40% muškaraca – navodi Ljubičić.

 

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u akademskoj godini 2020./2021. postotak upisanih studentica na visoka učilišta u Republici Hrvatskoj bio je viši u odnosu na broj studenata, njih 57,3 posto. Zastupljenost žena na visokim učilištima je zadovoljavajuće visoka, s iznimkom tehničkih znanosti gdje je zastupljenost žena ove akademske godine iznosila 30,7 posto.

 

- Na izbor zanimanja žena u Hrvatskoj još uvijek utječu tradicionalne rodne uloge. Primjerice, manje žena imamo među diplomantima, žena još uvijek nemamo dovoljno zastupljenih u IT sektoru, odnosno informatike, inženjerstva, ali i transportnih usluga. Iako podaci o tim sektorima pokazuju spor, ali rastući trend ipak je u tom području – rekla nam je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

 

Razine prosječne plaće u muškim sektorima više su i veće nego razine plaća u granama u kojima dominiraju žene. Prema djelatnosti zaposlenih u pravnim osobama iz 2019. godine, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća žena u obrazovanju iznosi 5.889,00 kuna dok za muškarce iznosi 6.876,00 kuna.

 

Ljubičić navodi kako još uvijek postoji značajna hijerarhijska neravnoteža spolova na svim razinama visokog obrazovanja.

 

Prema UN-ovu izvješću, žene čine samo osam posto svih članova Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. U kontrastu s tim, Institut Ruđer Bošković pokazuje pozitivan primjer zastupljenosti žena u STEM područjima. Primjerice, od 432 doktora znanosti na Institutu, njih 263 su doktorice znanosti, od 60.88, izrazito visokog postotka.

 

- Znanstvenice napreduju sporije od muškaraca, u manjem broju dolaze na čelna mjesta, unatoč tome što su u prosjeku uspješnije u visokom obrazovanju te imaju iste početne pozicije kao i muškarci na početku svoje znanstvene karijere – zaključuje Ljubičić.

 

I ove su godine L’Oreal Adria i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture i medija raspisali šesnaesti natječaj za Nacionalni program stipendiranja „Za žene u znanosti“. Četiri mlade hrvatske znanstvenice, iz područja prirodnih znanosti, nagradit će se stipendijama u iznosu od 5.000 eura. Rok za predaju natječajne dokumentacije je 8. prosinca 2021. godine. Cijeli natječaj odvija se pod parolom „Svijet treba znanost, a znanost treba žene“

 

Cijeli intervju poslušajte u posljednjem izdanju emisije: