Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Glazba > ZEZ slavi peti rođendan
N
N

ZEZ slavi peti rođendan

ZEZ Festival slavi 5. rođendan uz šarolike koncerte, Izložbu zvuka, razgovore i radionice.

 

Vrijeme je za povratak ZEZ Festivala u proljetni termin, u kojem je i rođen. Svoju petu obljetnicu proslavit će od 31. svibnja do 5. lipnja 2022. u KSET-u kroz 5 koncertnih večeri s vrhunskim svjetskim i domaćim imenima, Izložbu zvuka, umjetničke radionice i razgovore s umjetnicama i autoricama. U skladu s krilaticom “Slušaj drugačije!” i prevrtljivim duhom proljeća, ZEZ Festival će ponovno pokazati svoja raznolika žanrovska lica, od razigranog folka preko mračnog dronea i buke do delikatnih elektronika.

 

U utorak 31. svibnja jedinstvenu fuziju japanskog folka i suvremene improvizirane glazbe dostavit će britansko-japanski sastav O YAMA O. Monumentalne atmosfere grade pomoću vokalnihnapjeva i sviranjem na svakodnevnim predmetima poput zdjelica za rižu, igračaka i satova, uz slojeve violine i perkusija. Samom koncertu prethodit će razgovor s umjetnicama Rie Nakajima i Keiko Yamamoto, u moderaciji glazbenog kritičara Antonija Pošćića.

 

Ovogodišnje izdanje donosi i novu programsku aktivnost – umjetničku rezidenciju koja će u koprodukciji ZEZ-a i slovenskog festivala SONICA omogućiti suradnju hrvatskog audio-vizualnog umjetnika i glazbenika Branimira Štivića (Ḍĭe Zoone) i slovenskog bubnjara i modularnog elektroničkog producenta Jake Bergera. Zajednički će stvoriti elektroakustičnu audio-vizualnu izvedbu koja će svoju koncertnu premijeru imati u utorak 31. svibnja.

 

Tradicionalna glazba na suvremen način moći će se čuti i u okultnim ambijentima iz sitara CZLT-a, predvodnika belgijskog jazz metal orkestra Neptunian Maximalism. Nastupit će u srijedu 1. lipnja, uz mračno brujanje kanadskih drone veterana Nadja koji svoju glazbu začinjuju nijansama shoegazea i dooma.

 

CZLT (NoWone Pictures)

CZLT (NoWone Pictures)

 

U petak 3. lipnja eksplodirat će fetišistički noise performans Agnes Gryczkowske – NAKED. Njenu glazbu podržao je i Aphex Twin, a među glazbene suradnike ubraja Yves Tumora i Mykkia Blanca. Kako bi transgresivnoj elektroničkoj glazbi dali kontekst, prije programa održat će se razgovor “O aktivizmu na plesnom podiju” s glazbenom novinarkom i organizatoricom Ivnom Franić (Živa muzika), u moderaciji autorice Dijane Grubor. Time će večer biti posvećena radu kolektiva Živa muzika i njihovoj kompilaciji domaćih producenata/ica “Collective Reverbs”. Iza ponoći slijedi party hibridnih klupskih žanrova za kojeg su zaduženi dvoje vrhunskih predstavnika/ca kompilacije - mapalma i Paško Gaćina.

 

NAKED (Agata Hudomiet)

NAKED (Agata Hudomiet)

 

U subotu 4. lipnja KSET će ispuniti zapanjujuća post-klasična glazba kanadske violinistice i skladateljice Jessice Moss (Thee Silver Mt. Zion). Riječ je o jednoj od ključnih figura Montréalskog glazbenog podzemlja, čemu svjedoče i suradnje s Vicom Chesnuttom, Matanom Roberts, Big Brave, Zu i Guyem Picciottijem (Fugazi). Istu večer će riječki duo JMZM premijerno izvesti audiovizualni elektroakustični live set “Being positive is not a good thing” stvoren upravo za nastup na ZEZ Festivalu.

 

U nedjelju 5. lipnja festival će zatvoriti glasni aktivistički performans feminističkog punk/spoken word dua SIKSA iz Poljske, uz domaću podršku noise rock sastava NOKTI.

 

Izložba zvuka ovaj put će biti smještena u samo srce festivala, u četvrtak 2. lipnja, i na jednu noć u KSET postaviti zvukovne i multimedijalne radove i izvedbe regionalnih umjetnika/ca. Na Izložbi će u suradnji s Muzičkom akademijom nastupiti i studenti kolegija “Stvaranje zvuka i glazbe računalnim programiranjem”.

 

Po običaju će se održati i dvije besplatne radionice koje se bave primjenom inovativnih digitalnih alata u stvaranju glazbe i multimedijalne umjetnosti. Jaka Berger će u srijedu 1. lipnja od 11 do 13h održati radionicu na temu “Stvaranje glazbe pomoću zvukova iz okoline” kako bi približio lako dostupne tehnologije i inovativne pristupe stvaranju skladbi svima zainteresiranima za elektroničku produkciju koji nemaju nužno pristup skupoj tehničkoj opremi. U subotu 4. lipnja od 11 do 15h održat će se radionica “info_emotivno” umjetnice Luane Lojić. Na radionici će se istražiti kako pretvarati informacije iz teksta u zvuk i/ili sliku koristeći isključivo javno dostupne i besplatne servise, platforme i software.

 

Za sve dodatne informacije posjetite Facebook profil ZEZ- Zavod za eksperimentalni zvuk, @zezfestival na Instagramu ili web stranicu kset.org. Festivalske ulaznice (180kn) i ulaznice za pojedinačne festivalske dane dostupne su isključivo putem sustava Entrio.hr te će se moći kupiti na ulazu na koncerte. Izložba zvuka i radionice su besplatne.