Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Kolumne > Ekologija > Izvještavanjem protiv klimatskih promjena
Radionica

Izvještavanjem protiv klimatskih promjena

Klimatska kriza problem je na kojeg znanstvenici upozoravaju desetljećima, no, unatoč opasnostima, ova tema nije dovoljno često obrađena u medijima. Mediji se pri izvještavanju o klimatskim promjenama često susreću s problemima koji nastaju pri pokrivanju kompleksne i apstrakne teme, zbog čega je važno novinare pobliže upoznati sa opsegom problema o kojem izvještavaju.

 

Piše: Anamaria Soče

 

S tim ciljem u ponedjeljak 14. veljače započinje ciklus radionica o učinkovitom komuniciranju klimatskih promjena u medijima pod nazivom “Klimatske Promjene sasvim osobno: Stigle smo i ostajemo!”

 

Radionice su organizirali Udruga Tatavaka, udruga La Revolution Albatross, Carbon Literacy Project i inicijativa Znanstvenici za klimu.

 

Povodom početka ciklusa, s nama je razgovarala Dubravka Vitali Čepo, profesorica na Farmaceutsko-biokemijskomfakultetu i članica inicijative Znanstvenici za klimu Hrvatska.

 

“Htjeli smo personificirati klimatske promjene,” objasnila je Vitali Čepo naslov radionice koji je za cilj imao privući skupinu kojoj je ona namijenjena – novinare, te je objasnila kako su zbog toga nastojali da “naziv radionice asocira na naslov intervjua.”

 

Program je usmjeren na edukaciju o uzrocima i posljedicama klimatskih promjena; prepoznavanje mogućnosti indiviualnih i kolektivnih klimatskih akcija, na klimatske mitove u javnom prostoru, greenwashing te tehnike učinkovitog komuniciranja klimatske krize.

 

“Klimatske promjene se već događaju, povratka na staru klimu više nema”, upozorila je Vitali Čepo, te naglasila da se one “neće dogoditi u nekoj neodređenoj budućnosti u udaljenom dijelu svijeta, nego su već prisutne u našim životima i ima konkretne posljedice.”

 

“Više puta sam primjetila loše primjere netočnog, neutemeljenog ili senzacionalističkog izvještavanja” uočila je Vitali Čepo, no također je istaknula kako dolazi do pozitivnog trenda u medijskom pokrivanju teme klimatskih promjena koje se sve više sustavno i stručno pokrivaju, što, kaže, dovodi i do većeg interesa javnosti.

 

Ciklus radionica o komuniciranju klimatskih promjena za novinare dio je projekta  “Priče o klimi- priče za klimatsku akciju” kojeg financira British Embassy Zagreb. Projekt vodi udruga Tatavaka, u partnerstvu s inicijativom Znanstvenici za klimu te udrugama La Revolution Albatros (FR) i Carbon Literacy Project (UK).