Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Kolumne > Znanost

Znanost

COVID potvrde obavezne i za studente

image

Osim zaposlenika, na pojedinim zagrebačkim fakultetima i studenti od danas moraju imati COVID potvrde, potvrde o preboljenju korone ili negativne testove.

Pročitaj »

Hrvatska Sveučilišta i covid

virus-g2bcdbf031_1920

Pandemija korona virusa jača što se pokazuje u brojkama oboljelih koje rastu iz dana u dan, a „novo normalno“ postalo je samo „nomalno“. Među zaraženima sve je veći udio mladih, a akademska zajednica se suočava s novim izazovima u provedbi brojnih mjera. 

Pročitaj »

Zbogom radioteleskopu Arecibo

Slika Zbogom radioteleskopu Arecibo

Poznati radioteleskop Arecibo se danas, 1. prosinca urušio. Podsjetimo se kako je izgrađen i zašto je bio tako značajan instrument u svijetu astronomije.  

Pročitaj »

Kozmos i nevjerojatan život C.Sagana

Carl Sagan

U trećoj epizodi druge sezone Nove, povodom njegovog rođendana, smo pričali o Carlu Saganu. Carl Edward Sagan rođen je 9. studenog 1934. u Brooklynu, New York,. kao sin Samuela Sagana i Rachel Molly Gruber.

Pročitaj »

Fosfin i život na Veneri

venera

U drugom nastavku druge sezone Nove pričali smo o životu na Veneri. Ukazuje li fosfin na postojanje života na Veneri? Venera je drugi planet od Sunca. Gledana teleskopom ne pokazuje detalje.

Pročitaj »

Izgubljeni kontinenti i čovjekovo pokoravanje svijeta

mauritius otok

Kroz mitove i legende nalazimo na zapise o izgubljenim kontinentima. Najpoznatiji od njih je svakako Platonova Atlantida, a spominju se još tajanstvena Lemurija u Indijskom oceanu i Mu u Tihom oceanu.

Pročitaj »

Sunčeve pjege – tamne mrlje na disku savršenstva

sunceva

Sunce se u prethistorijskim i povijesnim kulturama, jer se u njega zbog blještavila ne može gledati, a izvor j topline i života, često prikazivalo i poistovjećivalo s vrhovnim božanstvom.

Pročitaj »