Radio Student Najavljuje:
Naslovna > Kolumne > Znanost

Znanost

Zbogom radioteleskopu Arecibo

Slika Zbogom radioteleskopu Arecibo

Poznati radioteleskop Arecibo se danas, 1. prosinca urušio. Podsjetimo se kako je izgrađen i zašto je bio tako značajan instrument u svijetu astronomije.  

Pročitaj »

Kozmos i nevjerojatan život C.Sagana

Carl Sagan

U trećoj epizodi druge sezone Nove, povodom njegovog rođendana, smo pričali o Carlu Saganu. Carl Edward Sagan rođen je 9. studenog 1934. u Brooklynu, New York,. kao sin Samuela Sagana i Rachel Molly Gruber.

Pročitaj »

Fosfin i život na Veneri

venera

U drugom nastavku druge sezone Nove pričali smo o životu na Veneri. Ukazuje li fosfin na postojanje života na Veneri? Venera je drugi planet od Sunca. Gledana teleskopom ne pokazuje detalje.

Pročitaj »

Izgubljeni kontinenti i čovjekovo pokoravanje svijeta

mauritius otok

Kroz mitove i legende nalazimo na zapise o izgubljenim kontinentima. Najpoznatiji od njih je svakako Platonova Atlantida, a spominju se još tajanstvena Lemurija u Indijskom oceanu i Mu u Tihom oceanu.

Pročitaj »

Sunčeve pjege – tamne mrlje na disku savršenstva

sunceva

Sunce se u prethistorijskim i povijesnim kulturama, jer se u njega zbog blještavila ne može gledati, a izvor j topline i života, često prikazivalo i poistovjećivalo s vrhovnim božanstvom.

Pročitaj »

Meteoriti, zlato i heroji

nrttv

Kroz brojne mitove i legende susrećemo heroje s magičnim mačevima, bodežima i štitovima. Jesu li to samo priče ili postoji i znanstvena pozadina?

Pročitaj »

Atmosfera je došla s kometa?

ESA/Rosetta/NAVCAM, CC BY-SA IGO 3.0

Dio Zemljine atmosfere mogao bi biti porijeklom s kometa koji su udarali u naš planet milijardama godina.

Pročitaj »